定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
做3個月話要年息計 笑死 所以我咪話短期可以蝕匯 兩者係唔同產品 唔應該撈埋計囉 明未啊 番去讀下書先啦
我明明記得我岩岩有足夠美元買債,加埋佣都應該夠有突,點解賣完債後美元帳戶會負數?好驚

驚佢扣多我錢

驚佢收緊我孖展利息

點算
我明明記得我岩岩有足夠美元買債,加埋佣都應該夠有突,點解賣完債後美元帳戶會負數?好驚

驚佢扣多我錢

驚佢收緊我孖展利息

點算
用港紙買美匯拍數算啦咁,唔好搞咁多嘢
咁咪轉番啲美金囉,你都話負數
會 你玩完
奇怪就係我明明夠數有突,之前投資組合裡美元條數係夠,點解trade完會負?

投資組合既美元計左利息?但係就算加埋利息夠都算夠架。。。咁點解trade完會負?

可以解讀一下嗎?
你買有息派嘅note,買嘅時候要俾返上一手相應嘅利息,到派息日先俾返你
如果我下年5.31到期,一年派兩次,依家至四月

連埋到期月,咁即係總共收三次息?

請問分別邊幾個月至會派息呢?我要mark低,謝謝🙏
通常半年派一次,你5月完,就11月同5月派息
你當聯繫匯率死架?
港元同美元既匯率風險低到咁都要考慮
珍, 唔係要聯繫匯做咩, 同埋IB換美再換番港幣接近1:1
係要比2蚊USD$ X 2

佢換幣個RATE太好先搞到咁多人當左佢大額找換店用
入左筆hkd兌usd
Hkd負數會唔會有咩問題

轉頭入返落去先
係唔係手續費
我都好奇想知負數會點,扣返其他貨幣補數?
唔明你地嘈乜 驚咪做美元定期囉
即係黎緊五月,十一月,下年五月,共三次?
請問上手利息被扣左,可以係IB邊度或邊個report度可以睇番被扣既數目呢?
唉。。。。第一次玩,昂鳩鳩唔識,結果搞成咁唉。。。IB margin loan個利息點計我呢?

另外,

請問上手利息被扣左,可以係IB邊度或邊個report度可以睇番被扣既數目呢?謝🙏
佢講緊匯率差所以做美元定期一樣有
做幾個月就急要用錢轉港紙咪轉囉
咁既risk做定期都係蝕
好似啲老人家咩都唔肯學咁
銀行唱美金匯差成0.5%,ib得0.02%已經好好
ib想買債卷 入左1皮試玩下 轉左做usd
跟住買債卷果陣話我已結算現金不足係咩事
買一千美金?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞