定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
25k 就得
IB方便到得人驚,幾驚㩒錯粒制。
又驚佢default 。

外國人可唔可以直接買美債呢。
巴打真心定派膠
試下用同一個CUSIP 再search 下有幾多個offer
一定會預覽一次先囉

可以
Ic. Thx
1-3 個月嘅短債價錢好少波動
usd fund 點see, 見佢都係渣usd 定期,都係ard 5%

不過無得賺埋價
Yield to maturity….
美元定期睇你想做香港銀行定離岸

香港多數做緊4.25-4.75 一年期
我買usd fund
收息基金? 債券基金?

上morning star 就比較到

好處係唔駛煩自己買賣

缺點就係要比管理費
https://endowus.com/zh-hk/investment-funds-list/%E6%98%93%E6%96%B9%E9%81%94-%E6%98%93%E6%96%B9%E9%81%94(%E9%A6%99%E6%B8%AF)%E7%BE%8E%E5%85%83%E8%B2%A8%E5%B9%A3%E5%B8%82%E5%A0%B4%E5%9F%BA%E9%87%91-HK0000365541

類似呢d
not bad, 佢主要投資落短債、銀行存款、短期票據,息率同短債息率係差唔多,所以佢都比到5.3%

但我網上搵唔到係咪會扣稅,美國啲稅務好複雜,或者買啲試下先會知…
香港買應該唔洗掛
用IB買啦
唱錢個rate又靚

你冇account可以畀refer link你開account
有無bro 買呢隻? 唔駛認購費 個回報又好似唔差
風險就係將來息口比市場預期高,長債價會跌,你需要用錢要賣就會比expected return 低價

所以我都懷疑係咪呢個方向
南方雖然係大基金,不過中植咁大都收皮,都係搏唔過,唔建議買大陸基金。
有冇人用 ib 買到其他地方出嘅貨幣基金?
定期靈活性太低,遇到靚車經過,會因拖住個腳鐐而上唔到車。美債(只講短T鏢)隨時走到人,價格穩定,風險仲低過銀行存款

長T鏢風險,樓上高人講得好正
睇返個document
Min.--The minimum order quantity that the offering dealer will accept. The minimum order for bonds at TD Ameritrade is 5 bonds, but the dealer offering the bonds may require a different minimum purchase. The minimum order for T-bill auctions (under one-year maturity) is
2 bonds ($2,000).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞