定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
仲係roll 緊半年美債
有冇人知通常派息日係幾點會派?
T-notes
我想問問每半年派息,佢係咪會派番現金美金俾我?
定係直接持有到到期日,一次過派俾我?
唔好意思,請問經銀行買純美債係咪要class 1客即入場800萬先會幫你搞?我入中銀問過買美債,職員話無做,叫我買債基,入面就係美債。或者有無邊間銀行可以直接買到美債?
我英文白痴,無信心自己喺ib搞,怕自己禁錯制買錯野搞死自己
我想買長債,2,30年
牛牛唔肯定咁多年後仲喺唔喺度
同本金比較大,畢生積蓄,已經無能力再搵到第二筆同樣本金。
對銀行信心始終大過證券行
銀行一定食水深,就算幫你買美債,d利息都唔見一截。IB可以用中文。上Youtube揾IB美債教學有廣東話教。
多謝回覆
請問ib買債收到嘅利息係可以入返香港銀行?
收到既利息係美金,當然可以入返自己銀行戶口,等於賣股賺錢一樣,唔係既話d錢用黎做乜
係,好似牛牛咁,手動兩粒制過返錢落自己銀行,問完都覺得問得好白痴
唔該曬
咁ib揀債係咪都係睇自己睇光
我鎖定要長債,每年4厘up
係自己search嚟揀?
派息日後幾個business day到戶口
唔洗,min 70k USD
其實定期同債券係唔同asset class 冇咩直接比較既意義
短期美債蝕匯 長期債價有機會波動 同埋債冇deposit insurance 交易量大既市場好少死錯人 yield高d係有原因

理論上就話美國債係無風險 實際上係有credit risk 只不過可以印錢化落inflation同fx rate到
你意思銀行有俾散戶買美債?邊間?
係自己search黎揀,但到期日一樣既話每隻美債唔會有太大分別,即係到期日一樣既話揀YTM最高就得,買長定短先係策略位

提提你買長債既風險係如果萬一佢唔知邊年再加息,你果D美債會跌價,同時你望住人地可能新造去到6厘而自己得4厘你會好唔開心覺得自己係ON9仔仲要買咁多年
咁都仲有JPEX玩法嘅
個人黎講
甘心接受鎖定咗嘅理率就ok
想請教下如果預計美國今年/下年減息,想順便收息 同等債價上升

現家可以買定邊隻國債 e.g. t-bills定t notes好
同埋issue dates同mature date係幾時好?

就算美國加息,只要債券揸到夠期,都唔會有loss, 最多賺少左姐
債券理論上都有機會輸:對方唔還錢

但係呢度當佢守承諾
拎到尾你唔會蝕,所謂輸只係你見到原來人哋可以賺更多你葡萄佢,但你鎖定咗個收益率係不變嘅
citi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞