定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
自己Google sipc 咩黎
https://rich01.com/what-is-sipc-for-usa-broker/
如果咁簡單走佬就拎晒spic就唔會賠啦
破產走佬呢樣野又唔係呢幾年先有
開頭都覺
玩玩吓愈來愈覺簡單(個介面)
Learning Curve 嚟
買T鏢一定好過定期。如果主力買美股,鎂掉來掉去,冇FX風險
我買左有息派既Note,無買無息派既Bill,我係咪揀錯左
如果你買債筆錢係預咗用黎買美元資產,咁就你轉咗美元之後,有排都唔轉去其他貨幣,買短債就冇匯率風險 。
Citi 買到
今年到期?

其實結果係無分別喎
咁都得 本身匯率風險就係你有機會轉番做港紙應付緊急既洗費 而家你話假設有排都唔轉番 所以就冇風險 咁你誤解左咩叫風險
“如果擺得耐” 其實呢個咪係liquidity risk premium囉
假設你有八球港元,就當轉晒八球轉做美金去長期投資 。
當有緊急住用錢時候,就將一至兩球轉返做港元。
港元與美元波動幅度只係1.3% 。當你係需要兩球港元,嗰度只係2.6萬,好濕碎啫
你呢個假設係適用係有錢人身上 的確有錢人係揸好多美金 但普通人既緊急錢佔流動現金既比例 比你想象中高
呢個咪係liquidity risk引伸出黎既匯率風險囉 唔係流動簡題 你又點會需要無啦啦轉番做港紙呢 點解可以咁都唔明
關幾多“緊急錢”咩事?
多少錢,條數都係咁計,事實個匯率差就係細,如果啲錢真係“緊急錢”直頭定期都唔做添。
你意思啫係債價唔會跌?
而家講緊嗰啲係咪全部都係二手市場嘅美債?
有冇邊度可以睇到幾時會發行新債?
假設而家有20萬港紙 想做3個月 之後要用番港紙 定期4.5 美債當你5.4 點樣肯定唔會蝕匯?點樣一定多過4.5厘?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞