定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
即係去到mature既利息都計埋比你?咁佢咪好蝕?
咁梗係
唔係邊有人買
想問下長債係咪即係買果刻已經定左個利率,
個面額就會跟據市場浮動? 如果減息係手既債個面額就會升?
如果跌既話, 我就一係strong hold 到個完既日子, 唔係既話就要蝕讓比第二個買家?

係咪咁既意思?
yes
請教下如果我依家102買 到期都係102 係未會拎翻102+利息?

相反如果依家買入98 咁到期點計?

新手 定期到期
港元遲早貶值,咁長期有乜風險?
你咁肯定就沽盡港元等發達

點解每次掛單話上限5000? 即係5張?

咁買有無錯?

即係呢隻bill最多買5k ?
試過樓上咁彈呢句出黎
照買都成交到

但有冇人知呢句講乜
早知照買 我仲分左兩次5k
Precautionary settings, such as the size limit, total value limit and percentage constraint, can be changed in IBKR Mobile by selecting 'More' followed by 'Settings' and 'Trading Settings'. Once in Trading Settings, tap 'Trading Presets' and choose a specific product to modify. Tap Precautionary Settings and make changes to the size limit, total value limit, and/or percentage constraint.
買us treasury唔需要subscribe, 睇唔到係因為TWS要臨開市先有得睇,可用web portal 睇住先
買us treasury唔需要subscribe, 睇唔到係因為TWS要臨開市先有得睇,可用web portal 睇住先

YTM 係年計
咁可以係邊到睇到自己買入個價既YTM??
Sorry 想問下IB trading 果度
點解唔同size既yield都唔同?
另外你yield 係YTM?
而家定期都唔止4%
收益率升返,有冇人已經入定10/20年美債收息?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞