定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
ib 買美債落單一般要等幾耐
你指到期回報?見過票面息4.35%,到期有4.5以上
前日我話計唔到 就係你同我講用yield calculator計
應該係T+1 settlement,計過其他bill都係減兩日就計到個yield
總之扣兩日就準,
https://www.timeanddate.com/date/durationresult.html?d1=29&m1=2&y1=2024&d2=02&m2=04&y2=2024
02apr 33日 減兩日=31
(100-99.517)/99.517 *365/31=5.1745%

anyway 用tws 好d,雖然複雜但搞清楚就快過網頁好多,8:30開始
https://www.youtube.com/watch?v=1t8uChsLT5s&t=606s
我講條數咪你PO 第一張bill個ask yield?
(100-99.517)/99.517 *365/31=5.7145%>5.715%
我打錯字 你計下
電話服務好好wo
不過未必解答到呢個問題
你地都係逐個月買?
Citibank定期4-5%,美債通常ard 5-6, 差1%無乜所謂?定期方便好多,美債我唔識買
https://www.bloomberg.com/markets/rates-bonds/government-bonds/us
都係6個月/1年
買1年好處lock 實5%,買6個月之後 好可能會減息 未必有齊5% 但都冇人講得實

note 要計埋利息好煩 我就買bill only
Limited order個t bill price係最高會effective個price (不高於)?
50萬港紙差1% 都$5000/年 wor…

仲要累積….點可以差唔多…
差0.3-0.5% 都算
依家好多銀行 都差好遠,hsbc 開3.7 唔係自己用慣既行 又要搬錢
你都講得冇錯,我要學人慢慢計 冇得懶共勉之
我初初都怕麻煩,唔想搬資產

但終於舊年年尾的起心肝轉哂

一勞永逸
有冇特登留低一球 保持銀行尊貴Account
唔留同銀行話降普通account 好似好煩,唔係又要收月費
好驚人纏住話 你照用啦,之後打黎Waive fee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞