定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
可以咁講 而家個ytm可以確定你未來廿年都有4厘幾回報 。 如果你唔想用腦 又大把錢 呢個係zero risk return
其實set Bond呢個mechan 既人都幾奇怪,明明Bond價係900幾蚊,硬要講成90幾蚊
用IB App買債點set番福圖用bond price顯示啊,佢default左yield 顯示,我都唔知set乜價好上面邊個button轉番啊
我會擔心證券商執笠走佬多啲
我有個問題唔識。你廿年都有4%回報

1)廿年總回報係4%

2)定係廿年裡面,每年都有4%回報

如果1, 咁咪好少

利申真唔識, 謝謝
SIPC 有25萬美元現金+25萬證劵保障

香港劵商就50萬港紙
每年4%
咁都幾正
但、每年通脹3%嘅話即係得1%回報

4%其實都唔算非常好
你都有道理
有利率風險
因為依個其實唔係價
係用發債者角度既100%去計面值 佢要付出睇多厘去借錢
冇限每張債額一定要係1000蚊
只計多數用返100既倍數方便計

就算你發個債每張$8964都好,個face value都會係用100上下附近去計
https://www.sipc.org/for-investors/investor-faqs#does-sipc-protect-foreign-currency-in-my-brokerage-account
我理解SPIC 個保障係50萬美金
只不過係如果其中有現金係證券未買野 SPIC現金係保25萬(當然都計落50萬個額度) 但如果全證券係50萬
SIPC advances its funds – up to $500,000 per customer (but not more than $250,000 for cash claims) – to make up any shortfall.
其實做定期都一樣
thats why 無腦買SPY / BRK.B 係一個選項
想請問富途同IB 手續費差幾多?(唔計匯率)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞