定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
即係話,如果依家買既話,就會收到三次息

第一次15.03.2024 (好少,因為上手攞大半)
第二次 15.09.2024
最後一次 15.03.2025 (最後一期息+本金一齊同一日退曬比我)

咁理解岩唔岩呢?
謝謝,如果中間無coupon收,同有coupon收,bill/note price個計法分別係點計,條curve用yield唔同price顯示,搞死人🙏❤️
你個銀碼大先有吧?
請教教我,我開曬條curve出黎都見唔到,我用IB App版🙏
你講到有加息風險又會跌價又蝕opportunity cost
即係你有水晶球知道個市點走
咁不如你話美債得果5厘 bitcoin升左廿幾% 蝕左冇買bitcoin?
其實唱做美金擺係IB 都有4.83%, 噤做乜要定期
我用緊iPad

通常佢show個curve table係邊個parameter度由yield改成price啊
我講opportunity cost係講緊嘅加息嘅情況
解釋點解長債market value會跌

風險計係:短債<長債<股票
要低風險咪買短債
債價會因為加減息而變動
咁係唔係如果將來減息到1-2%
都會喺市場可以搵到ytm 4% 以上既長債
弱弱一問tws點轉番去傳統版面? 新果個乜都搵唔到
頭一萬美無息

我諗連登好少人渣住幾百萬流動資產?
大把
咁講債卷都可以唔駛買
如果去返1-2厘 到時長債都係得2厘 你唔會考慮
「我想鎖定未來幾年都收到4厘息」
我用人手計條convert 既formula勁複雜

首先我唔肯定個剩餘日子準唔準確,佢用360一年,而且扣唔扣除今日呢?

第二,如果有coupon,唔係簡單加番個coupon就算,仲要除番你想入個個債價

條formula就會變成類似咁,bond price=B

B2次方 - 未加上coupon既bond price x B - coupon按剩餘日子總值 = 0

由於條formula 包含 B二次同埋B 一齊,所以好L複雜,人手無辦法計。。。

唔係中學學個條 a2 - 2ab + b2
而係 a2 - 2ab - b ,所以無辦法人手計,吊~~
咁即係如果想未來穩賺4%息
依家買長債都唔算差?
只係失去賺更多既機會
不好意思,修正

我用人手計條convert 既formula勁複雜

首先我唔肯定個剩餘日子準唔準確,佢用360一年,而且扣唔扣除今日呢?

第二,如果有coupon,唔係簡單加番個coupon就算,仲要除番你想入個個債價

條formula就會變成類似咁,bond price=B

B2次方 - 未加上coupon既bond price x B - coupon按剩餘日子總值 = 0

由於條formula 包含 B二次同埋B 一齊,所以好L複雜,人手無辦法計。。。

唔係中學學個條 a2 - 2ab + b2
而係 a2 - 2ab - c ,所以無辦法人手計,吊~~
雖然佢應該好有米,但從數學角度佢好似計錯左條數
除左Ib, CS 可以買美國國債, 請問仲有邊間行可以買美國國債?

市面上邊間行買美國國債嘅手續費最平?

Interactive Broker 買美國國債
港元轉美金, 每次換要收2蚊美金再加買美國國債5蚊手續費

Charles Schwab 買美國國債
好似無任何手續費
不過出金要收錢
富途? first trade ?

其實銀行都有,不過經銀行太貴
你想買幾耐
其實長攞筆錢
個幾蚊美就算
券商都要食飯
香港做定期都差成厘
條數都係番到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞