定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
點睇美元既貨幣基金?
同美債比,邊個回報率高?
響收息角度上係risk free, 係會貶值輸通帳
而定期其實係take 緊兩個risk,特別無存款保障果d
大佬 ,唔好咁癲啦爆一張就已經叫default
你同定期比得都係短年期。一爆張短既後面成堆長年期死得仲快
你知唔知佢地投咩
我睇過有d都係玩美債,加少少IG grade做混合
正常高過美債息先會投
美國國家債真係接近0風險
佢破產香港都係一樣
港幣掛勾左美元

同埋用牛牛買食價好深
用牛牛唔係驚美國佬爆而係驚牛牛走佬
匯率 差價你地 一出一入 幾多
7.82 , 7.83
買得美債條數唔細 個差價好大
用ib啦
想知 香港ib 同 美國ib 有咩唔同?
有冇保障

在香港開立的IB是受證監會監管,如有需要可申請投資者賠償基金最高50萬元港幣賠償,但只有港股才受保障。
以前有人話hkib 唔似國際版 ib LLC有sipc保障,
但太多人講IB Send email澄清係保50萬美金

https://lihkg.com/thread/3533045/page/3
https://rich01.com/what-is-sipc-for-usa-broker/
即係買美債 呢個資產都 保50萬 美金上限?
保障上限是50萬美元,其中現金保障上限25萬美元。

25萬美金 保障? 淨返 俾返啲貨你?
勁撚戇鳩,係人都知美國國債係最接近risk free,你仲要話定期0風險
你真係唔識個喎,首先,你個50存款保障背後都係靠政府信用,唔係零風險,第二,呢個世界上邊個政府信用高過美國政府、ie 美國國債?

咪撚出黎柒唔該
如果講緊國債
短債=高息定期
買長債就係賭緊recession同減息後會債價會升

基本上短期國債除咗買個下煩之外都會好過定期
點樣煩呢
有啲咸濕野唔係個個都知 想知再講
唔比買?無得trade?

你中左啲咸濕野
你隻app 有毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞