定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
買美債等到期係會收返100蚊嘅票面價值?定只係拎返本金?
好天真
你認真定玩膠
你做十年廿年定期?
明唔明咩叫你揀咩時期既定期,都搵到同年期既國債
講緊三個月定期對三個月國債,6個月對6個月
咁國債可以揀沽出或strong hold, 定期噒只能strong hold
弱智係真唔係扮
而家香港政府有信用過美國政府?
Ching係咪讀完小學就冇再升學焗住出黎捱果啲
想問如果一定hold到最後拎返個face value
係唔係睇ytm就知total profit - market price 既年利率
係 而家算係廿年一次高利率美債買入時機 萬一佢減息 個ytm就跌到好唔吸引 所以先咁多人討論 始終呢個係zero risk return
打比IB問下
你買入時既YTM係幾多,揸到尾既回報就係定咗咁多
之後如果減息,YTM跌代表債價升,多咗個選擇可以中途賣出套利,點會跌到好唔吸引
我當然知道 我講緊如果未買又想買既人
如果而家唔買減息先黎買 咁ytm就會跌到好唔吸引 就算冇risk都唔會想買佢 。 我買入兩隻都近4.5厘 等緊佢減息果刻就執錢
如果佢加息呢?
Ic, sor…
不過長債就好難同定期直接比較
短債vs定期的話就應該睇息差同匯率,簡單計數已經知邊個好,睇乜鬼risk
低息左太耐
好多人以為而家咁樣係高息係頂

其實佢可以一路口術打橫慢慢行將而家息口當常態 有需要時再加....
咪strong hold囉
咪加囉 大把企業執笠先 我就hold 到佢減 冇問題
短債揸到期
長債通常會賣,算係風險比較大嘅投資,都有人攞嚟balance股票嘅風險
今年8月31日到期wor

你個rate咪同而家買6個月短債差唔多

你search番遠期10年債(2033年到期)

咪得番4.1厘
其實ib 個yield係咪expect你reinvest啲coupon
我計極都計唔到佢個yield
想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞