定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
我都係咁,試過update財務狀況同投資經驗都唔得。
試過開request問cs ,佢哋話不便透露 orz
都想請教吓師兄

今年四月買咗2026年到期 4.25% 我係咪會收齊個4.25% 定係睇返個日數去計?
票面派息半年一次 到期收足100蚊
就算五月買 離派息前一個月都可以收足個coupon? Thanks
我當6月派你5月買 要比番5個月息上家 你收一個月
重新ALL IN TSLA
如果你係誠實咁答財務狀況同投資經驗
咁證明你真係唔適合買bond
唔該你

所以第二期12月派息就會收得晒全部? 其實有咩方法可以由day 1 揸一隻美國債券到尾?
由個bond一出即買
聯儲拍債只比公司買
可以直接個人身份bid treasury auction
有美國地址銀行戶口同社保號碼直接財政部網站買
外國人如果間broker 有做依個服務都一樣可以直接參加auction
太麻煩,去番市場買都係差唔多
「資金相對充裕,具一定投資知識的,會考慮投資債券(二手市場買入),回報較高風險較低。而一手市場IPO的債券,只有專業投資者(Professional Investors) 簡稱”PI” 才可參與,要求是100萬美元流動資產,可向券商申請。由於投資一手IPO債券具一定門檻,非PI人士要買債券只能通過二手市場,因此一般而言,新上市的IPO債券在市況正常的情況下,在二手市場放售時都是高於100 (over par)的 – Premium Bond。PI 一般的情況下可以說是穩賺,而且PI認購IPO時更只需要「篤手指」,最高可達100%融資,基本上是無本生利,與券商共同分享利潤,俗稱「分餅仔」。」

其實賺個over par係好少,可能買幾千萬食0.幾個%咁
你篇野幾多年以前?
係咪搞錯左美國國債同美國公司債
國債邊駛PI同1球鎂?

國債直接同政府認購最低face value就係1k 鎂
就算經劵商 就睇個別要求 同有冇得玩competitive 定只係得non competitive
簡單講前者自己開價,後者就睇發債機構劃線批出個價黎買
competitive 做到如果唔入價就退飛既效果 一般又真係大手買先會比較care依樣

以Schwab為例 一手auction一樣係最低1k鎂做單位零 但就只有 non competitive
基本上同二手㩒法一樣只係要等auction 完果日先知個yield

一手同二手 除左上面講既competitive bid 就係二手人地會食你價差
一般情況下只要你用果間個二手個pool夠大 個價差唔會好闊 爭好少
但好似支牛或銀行果d 咪會闊過西隧傻仔價

不過我同意散戶細額1球以下 二手買或non competitive bid算數

想請教下呢張債 依家買101.3 11月15號到期
半年後今日我係咪收103.8
之後total埋單 係103.8-101.3?
實收2.5?
想問IB買債到期連金歸還果吓,收唔收交易費?
到期永遠都係100
唔收
咁無息收?
7.5里 半年一次 咪除2?
定我理解錯?
呢張美債個收益應該幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞