定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
如果我set左limit price買Bond,假設我買100張,暫時只成交左2張,IB已經收左我5蚊美金,commission咁咪好貴?

我仲有98張未trade,如果佢2張2張幫我分開trade,每次都最低5蚊美金,我係咪會蝕手續費都會蝕死呢?急

定係我set左100張個張單,無論佢分開幾次trade都係計我一次總額既commission?

我張limit order 可唔可以要求IB改為幫我一次過trade一次呢?點改呢

🙏🙏
如果我set左limit price買Bond,假設我買100張,暫時只成交左2張,IB已經收左我5蚊美金,commission咁咪好貴?

我仲有98張未trade,如果佢2張2張幫我分開trade,每次都最低5蚊美金,我係咪會蝕手續費都會蝕死呢?急

定係我set左100張個張單,無論佢分開幾次trade都係計我一次總額既commission?

我張limit order 可唔可以要求IB改為幫我一次過trade一次呢?點改呢

🙏🙏
正常Hold住佢就會繼續幫你搞架啦
佢會唔會2張5蚊佣2張5蚊佣咁,輸commission輸身家架,好驚啊?
一個trade唔會分幾次收你錢
最主要銀行做大額好煩
有時A銀行高息,有時B銀行高息

明明美息率都無點變過
那如果IB幫我買左2張後,剩低未trade既債我修改左個新的買價,咁IB又會唔會剩低未trade既qty當係另一個new trade呢?
Lm
trade左應該唔可以改價?
agree,真係食水太深
唔通隔幾個月 幾球調黎調去咩
如果長期差0.1-0.2 大把人唔介意
係愛啊
美債一定IB買,銀行買太貴
買美債Submit order 話exceed face value hkd5k
想問下呢句咩意思
無意思
不過響銀行做美金定期係好麻煩,點樣將d美金轉來轉去都係一個大問題
🙏🫶
嫌佢要用swift入金太貴
即係如果IBLLC衰左,IBHK會幫你claim
但如果成個IB都炒左咁邊個幫我claim?
會唔會分分鐘IBHK幫我claim完再走埋佬
如果你硬係要攞啲極端情況黎講,其實如果香港一間大型銀行唔知點解輸曬啲錢既話,存保都一樣唔會夠錢賠:

存保基金的目標水平是銀行業受保障存款總額的百分之零點二五。存保會已從外匯基金取得備用信貸,用以當銀行倒閉時向存款人發放補償。信貸額度足夠應付兩家中型銀行同時倒閉。

咁你可能又會話,大銀行無可能唔知點解輸曬啲錢,咁我都係嗰句,IB市值大過恒生同渣打加埋,一樣無可能會唔知點解輸曬啲錢。
唉 其實逗緊IB 鎂個4.83% 活期都好爽
都係花時間去望下點買債先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞