大學notebook ownership集中討論區 (2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Thinkpad x270同t470s 會唔會差好遠?
主要上網同做功課 間唔中會打下機咁
DELL / LENOVO 求推介
budget 大約7000
用途:打少少機 e.g overwatch lol
同埋文書用
因為要成日拎住部機四圍走 所以最好輕身 細部少少 最好14吋螢幕
HP 個PRINTER係咪無得揀星期六拎架?
個網得兩日揀
因為想拎翻學校/圖書館
只係做文書野or聽下歌/睇下片
唔打機
所以想以輕身 方便為主
有諗過買new sf pro i5
但加埋keyboard 個啲野
我買個notebook都得#sosad#
想問下大家有冇咩推薦?
budget 大約$6000-$7000左右
唔該哂
因為想拎翻學校/圖書館
唔打機
所以想以輕身 方便為主
想問下大家有冇咩推薦?
唔該哂

X270
因為想拎翻學校/圖書館
唔打機
所以想以輕身 方便為主
想問下大家有冇咩推薦?
唔該哂

X270

但係我本身已經有部 Aspire V5
佢一日未打柴 我都仲未想換第部住
仲有冇其他可以揀?
128gb ssd + 1gb hdd 或者 256ssd
大家點揀?

Both SATA 3?
Dell XPS 13 升級最新的 Intel 四核處理器

http://chinese.engadget.com/2017/08/28/dell-xps-13-8th-gen-intel-cpu/

唔知Ownership有冇機會趕得切

肯定唔會賣畀你
望到i7-8550U(Q)追貼i7-7700HQ就心思思...
因為想拎翻學校/圖書館
唔打機
所以想以輕身 方便為主
想問下大家有冇咩推薦?
唔該哂

X270

仲有冇其他可以揀?

咁你想大家俾咩答案你?

http://chinese.engadget.com/2017/08/28/dell-xps-13-8th-gen-intel-cpu/

肯定唔會賣畀你
望到i7-8550U(Q)追貼i7-7700HQ就心思思...

Ownership 好似去到10月完

肯定唔會賣畀你

我記得舊年xps13都趕得切喺完ownership之前出第7代u
好想買部i7
因為想拎翻學校/圖書館
唔打機
所以想以輕身 方便為主
想問下大家有冇咩推薦?
唔該哂

X270

仲有冇其他可以揀?

咁你想大家俾咩答案你?

平平地買部m3會唔會好啲
4gb ram同8gb ram分別係咩?
如果我剩係要嚟方便我拎出街 做assignment 個啲
就咁一部m3夠唔夠用
因為買過第部notebook就要包埋打到ow lol
又要打機 又要輕身 又要做文書野
同樣budget 可以買邊部
macbook air打唔打到機?
因為想拎翻學校/圖書館
唔打機
所以想以輕身 方便為主
想問下大家有冇咩推薦?
唔該哂

X270

仲有冇其他可以揀?

咁你想大家俾咩答案你?

平平地買部m3會唔會好啲
4gb ram同8gb ram分別係咩?
如果我剩係要嚟方便我拎出街 做assignment 個啲
就咁一部m3夠唔夠用
因為買過第部notebook就要包埋打到ow lol
又要打機 又要輕身 又要做文書野
同樣budget 可以買邊部
macbook air打唔打到機

sorry
頭先爬過下隔離post
apple唔啱用嚟打機
當我冇問過
用黎上堂jot notes,寫paper,上網,玩下hearthstone/gwent 邊部抵玩
越平越好 預3~4K 唔係ownership範圍都OK 求推介

Spec就好明顯, 你唔講detail啲嘅要求答唔到你

我對住呢兩部都好1516
1050 vs 1050 Ti
2.21kg vs 2.65kg
有usb-c vs 無usb-c

揀唔到

我買左7567 等9 月拎機

幾多號

8號

咁快

9月尾留名

9月尾
佢送個袋月頭有 月尾一次過拎得唔得
因為想拎翻學校/圖書館
唔打機
所以想以輕身 方便為主
想問下大家有冇咩推薦?
唔該哂

miix 510
放Logitech mouse quota
tg a02c08

放hkust、ou quota 我碌卡 只賺積分
無需加錢 賺品可歸你
https://telegram.me/jj0101

換printer 個網做乜9
成撚日sorry,we’ve got a problem
日子又得兩日揀......
有幾部機 一定加 master mouse 連埋佢k780 keyboard 用 一 流
mx master 2s 可唔可以即場買
諗住平平地買Dell inspiron 3467(i5)
點解冇得順便加ram 雖然一般情況下8gb應該好夠用

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞