大學notebook ownership集中討論區 (2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Dell XPS 13 9360(i5)
https://www.hknotebook.com/np17/hku-dell/pcs-info?pid=xps_13_i5

New ThinkPad X1 Carbon (i5)
https://www.hknotebook.com/np17/hku-lenovo/pcs-info?pid=x1carbon_i5

主要做文書 邊部抵屌d?

其實兩部都差唔多spec,睇你鐘意邊款個look

唔怕Dell垃圾維修可以買 4kmon係幾靚

1080, 唔係4K

Xps 13 9360 真係好多問題
你google 下 xps 13 problem/ issue 先
不過個mon就算同樣係1080,都係dell xps 靚d sharp d
唔該哂樓上咁多位

呢部又點睇?
lenovo ideapad 720s i5
我睇睇下又覺得淨係做文書唔洗用到X1C 想睇下平D有咩揀
揀下揀下就揀左呢部同 THINKPAD X270
傾向想揀 IDEAPAD多D 因為都幾輕
想問下有冇用家可以比下意見? 想知多D SPEC以外嘅野
會唔會易壞? 售後? 散熱?

附比較圖一張 可能有小小梁國雄 sory

本身屋企有printer 佢送嗰個有冇人想收 或者點處置好
下個問題係mac book air 同mac book pro
兩部差2千,我買比老母同細佬用,細佬讀小學,要上網做功課
買air平但上面巴打話2年前機,咁會唔會好快壞?
我買過好多windows機,2年後通通收皮,lag到仆街
想試下買mac睇下會唔會改善到個問題

比細路仔同老人家用買部平平地windows好啲wor... 一個唔覺意倒瀉水跌落到如果買macbook咁就玩完
macbook個價位夠咩買兩年換一次windows機 壞咗都無咁心痛嘛
下個問題係mac book air 同mac book pro

比細路仔同老人家用買部平平地windows好啲wor... 一個唔覺意倒瀉水跌落地如果買macbook咁就玩完
macbook個價位夠你買兩年換一次windows機 壞咗都無咁心痛嘛

Pro啦
2017 13"ntb果部啱你屋企人要求唔高
但係moon靚電又耐用d
唔該哂樓上咁多位

呢部又點睇?

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/22/195414_565bfed9d908f9b2e1d00397577a4709.png[img]

Thinkpad qc 好過ideapad
Dell XPS 13 9360(i5)
https://www.hknotebook.com/np17/hku-dell/pcs-info?pid=xps_13_i5

New ThinkPad X1 Carbon (i5)
https://www.hknotebook.com/np17/hku-lenovo/pcs-info?pid=x1carbon_i5

主要做文書 邊部抵屌d?

其實兩部都差唔多spec,睇你鐘意邊款個look

唔怕Dell垃圾維修可以買 4kmon係幾靚

1080, 唔係4K

Xps 13 9360 真係好多問題
你google 下 xps 13 problem/ issue 先
不過個mon就算同樣係1080,都係dell xps 靚d sharp d

香港7千幾無可能俾4k version你啦
唔該哂樓上咁多位

呢部又點睇?

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/22/195414_565bfed9d908f9b2e1d00397577a4709.png[img]

Thinkpad qc 好過ideapad

壽命都係另一個concern
我想起碼頂到4年 唔知有冇巴絲可以分享吓
我見ipad好似唔多掂
Lenovo MIIX 510 (i7, 12", Silver)
巴打們點睇?
Thinkpad x1 c同Thinkpad T470 大家會揀咩
我見ipad好似唔多掂
Lenovo MIIX 510 (i7, 12", Silver)
巴打們點睇?

買左部i5版
暫時問題係機身有啲熱 同埋keyboard個右shift制設計on9
其他都冇咩投訴,支筆行wacom好正
Thinkpad x1 c同Thinkpad T470 大家會揀咩

同問 平時都係文書同睇片 間唔耐同朋友玩吓lol osu咁 本身有諗過買有獨顯嘅T470 但係屋企部vaio t13個spec廢過x1 carbon都可以玩到呢啲game 而且x1 carbon又輕薄啲實淨啲 好難揀

同問 平時都係文書同睇片 間唔耐同朋友玩吓lol osu咁 本身有諗過買有獨顯嘅T470 但係屋企部vaio t13個spec廢過x1 carbon都可以玩到呢啲game 而且x1 carbon又輕薄啲實淨啲 好難揀

巴打你如果買x1 c你會買i5定i7?
我見ipad好似唔多掂
巴打們點睇?

買左部i5版
暫時問題係機身有啲熱 同埋keyboard個右shift制設計on9
其他都冇咩投訴,支筆行wacom好正

我咁大個仔未撳過右shift

我收! 大約幾錢?

i7
我都諗左好耐

我收! 大約幾錢?

pm我
https://t.me/hpoj5740
請問 mbp 2017 mid ntb 同 2015 early 比,邊部性格比高d ?
價錢後者就平一千到,平時主要都係開住7-8個website上下網同聽歌咁
另外想問下Cpu 既ghz 反唔反映到邊部快d邊部慢d(我見2015係2.7,而2017係2.3ghz)
有冇巴打知道printer可唔可以拎macbook嗰陣換埋?
ASUS ZenBook UX430抵唔抵玩
主要寫program同睇youtube
如果跟大學個個買parallels 洗唔洗年年比錢架
請問 mbp 2017 mid ntb 同 2015 early 比,邊部性格比高d ?
價錢後者就平一千到,平時主要都係開住7-8個website上下網同聽歌咁
另外想問下Cpu 既ghz 反唔反映到邊部快d邊部慢d(我見2015係2.7,而2017係2.3ghz)

2015 2017都夠你用
有新買新,2015平1k咁少咁值

2015 2017都夠你用
有新買新,2015平1k咁少唔值

i7
我都諗左好耐

應該都係i7 諗到頭都爆埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞