大學notebook ownership集中討論區 (2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇巴打買左Lenovo x270? 個mon會唔會好細?
純帶出街做文書
諗緊surface pro m3

我又係諗緊呢部
本身已經有MacBook Pro同iPad Pro
想買多部Win Tab試下個感覺
但又想加多少少上i5版

我都諗緊
其實m3 同i5 用落分別大唔大(只做文書)
但係上得i5 就想上8gb ram 256ssd
有冇巴打買左Lenovo x270? 個mon會唔會好細?

我都諗住買呢部
純帶出街做文書

認真,可以嘅買i5 8GB RAM版會好啲
4GB RAM真係怕之後會唔夠駛
純帶出街做文書

我又係諗緊呢部
但又想加多少少上i5版

我都諗緊

cpu就分別唔大
但4gb ram 同8gb ram就好大分別

求咁多位巴打俾下意見 呢兩部揀邊部好?
如果揀HP 我會再加多8GB RAM
小弟已經有部SP4
主要拎嚟平時返學用
但SP4基本上同打機無緣
所以想入返部硬件好啲嘅打下機
當主機用 或者去啲其他地方可以玩下
主要係玩啲大型啲嘅射擊game
例如PlayerUnknown's Battlegrounds 等等
HP嗰部我貪佢個款好睇 硬件又唔係太差
不過散熱好似好有問題
嗰散熱會吹住個芒
獨顯1050唔知玩大型game開最高畫質會唔會吃力
聯想嗰部就覺得佢硬件夠
玩game應該就無問題
不過個款就不予置評
同埋重 基本上唔會考慮拎嚟拎去
所以希望咁多位巴打俾啲意見
個人總結下自己觀點
HP
優勢:外形吸引 硬件都還可以 較輕身 價錢較平
劣勢:散熱 硬件有少少兩邊唔到岸嘅感覺
聯想
優勢:硬件夠勁
劣勢:外形 太重 價錢略貴
sorry多口水咗啲 希望咁多位巴打理解下

獨顯1050唔知玩大型game開最高畫質會唔會吃力
notebook display 咋,don't think too much
仲有lenovo個部成3.2kg,你肯定會去其他地方可以玩下?

lenovo嗰個如果買就肯定唔會再點拎嚟拎去啦

LOL 最高畫質一定冇問題
文書 上網 睇下戲 應該買MacBook air/ pro?
打算跟city programme 買
文書 上網 睇下戲 應該買MacBook air/ pro?

Pro
做下文書,寫下code,唔打機,x270係咪夠做?

Pro

電腦白痴想問下點解揀pro?因為新d spec?
純帶出街做文書

我又係諗緊呢部
但又想加多少少上i5版

我都諗緊

cpu就分別唔大
但4gb ram 同8gb ram就好大分別

諗住淨做文書,反正副機,4gb 算

Pro

電腦白痴想問下點解揀pro?因為新d spec?

係新好多
各位巴打 係咪真係冇人答到我 要畫3d圖(solidworks...) 用邊部手提電腦比較好 同埋畫3d野應該用i5定i7?

之前有同學話thinkpad幾好 (但係佢地只係用黎文書處理)

自己睇到https://www.hknotebook.com/np17/polyu-hp/pcs-info?pid=pav14_i7 [HP Pavilion 14 (i7)]好似都ok 但係唔sure係咪真係啱用

跪求大家比d意見或者推薦比我

夠做有凸,270抵買
不過預左細部d
Miix 510/Miix 720係唔係都係無HDMI頭? Thanks

夠做有凸,270抵買
不過預左細部d

個mon得12.5
係咪可以攞貨個陣先用eps比錢?

夠做有凸,270抵買
不過預左細部d

個mon得12.5

我反而貪佢夠細部,方便四圍去
放Logitech mouse quota
if a02c08
放Logitech mouse quota
tg a02c08

256gb new macbook好定128gb macbook pro 13''好
我鐘意前者隻粉紅色但pro明顯勁好多
我淨係文書 上網咁嫁咋
Miix 510/Miix 720係唔係都係無HDMI頭? Thanks

510無
自己買typec轉
256gb new macbook好定128gb macbook pro 13''好
我淨係文書 上網咁嫁咋
我淨係文書 上網咁嫁咋

細妹用緊new MacBook
我自己有部MacBook 13" tb都會成日拎細妹果部黎上網睇戲
因為真係好撚輕
budget$6000樓下 好似得asus vivobook mac先有numb pad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞