Samsung Galaxy 討論區 (286)S24系列備受好評 繼續熱賣

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
用緊Xperia 1iii
最近想換細機
諗緊好唔好換S23/S24
求指教
S24 正
S23 平得唔多
同S24+會唔會差好遠
我見一個8GB RAM 一個12GB RAM
如果你想細機咁一定S24啦
RAM 睇你有咩需求
S23 47XX
S24 59XX
S24比S23多左AI功能影相差唔多 CPU又勁左D 不過唔急既等多幾個月先出24仲好
除咗一定要細機外諗唔到其他原因揀s24
2k mon+120hz呢個係最大原因
12gb ram
屏佔比大
電量多900耗電又慢過24
45w快充
散熱快
唔覺
散熱冇乜分別, 45w快充唔明顯,都係去到80%後就限速,今代2k mon上面有巴打話炒咁咗車。就差在值唔值得洗多約一千買12gb ram, 但12gb同8gb差距又冇想像中咁大
了解!
普通打機會唔會辣手
因為而家部1iii熱起上嚟真係唔係講笑
Plus散熱stress test好好多

s24u頭先跟知乎教學set adhell 好似成功咗
1 iii用大火龍s888一定熱
s24 24+用戶強烈建議貼原廠AR保護貼
連登都係深灰
完全唔覺有問題喎
但係個U形開孔對比好大
就算係咁, s24嘅表現都仲喺優秀範圍內
佢個45w快充hold幾秒當支援
s888冇得同8gen 3比,呢兩粒cpu唔係差一兩級咁簡單
samsung嘅45w快充
原廠貼嘅缺點係膠同埋個U位,本身都好掙扎,但貼咗後就發現佢嘅優點原全可以蓋過啲缺點
用緊GCAM同埋冇用緊GCAM既都可以睇睇

岩岩醒起樣野, 就係有關影相點解有時有d位硬係覺得 唔夠自然/唔夠真實/唔夠通透,覺得影出黎 好乾身/好污糟。 特別係影到一d涉及 膠紙/膠袋/透明質地物件
係因為黑色唔夠既原因

大家睇下呢段文字
"這個是谷歌底層算法的問題,gcam對黑色限制太大了。舉例如果黑色100是滿分的話,gcam最多60到70分,VIVO是80分,其它手機60分都不到;日系相機廠商是90到95分,德系相機廠商是110起步。 黑色太低就會顏色發乾不潤,但是黑色太滿就會遮蓋暗部細節,這個遮蓋細節gcam就受不了啦,所以它在黑色上很保守。"

samsung原生黑色都係算好低, 所以我諗你地覺得原生相機影出黎D質感好唔自然就係咁解

你地睇膠袋同樽身個質感就知

gcam入面, contrast2愈高, 張相就愈唔乾身, 物件質感愈通透自然(咁先愈接近肉眼睇到既質感)
用緊gcam既,如果你地想影透明膠類既質感更加自然通透可以將contrast2 set高佢(最高係0.55)
預設contrast2個值係0.46,你地可以set到0.55試下

for agc gcam:
setting > lens setting > 揀lens > image processing > natural-zsl > light and shadow > contrast 2(set gamma factor:1/x)

for lmc gcam:
setting > photo processing > 揀lens > light and shadow > set gamma factor:1/x(contrast 2)
唔係原廠都有ar玻璃貼

所以嗰時買1iii真係勁後悔
目前咁多張貼中原廠果張抗反光效果最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞