其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
是但啦,反正響呢度點嘈都改變唔到雙方立場,贏左都唔係你去施政人地就實行緊全面民主,呢度就玩緊1200人走去笑鳩人人地全面民主係柒
你咪就係係要拗嗰個

又唔係針對性咁拗,係要一嘢拎啲獨裁比又咩99%遺產稅

你都係縮返響香港,唔好過到嚟英國投工黨咁撚戇鳩
大選後興登堡邀請希特勒出任總理架。
林鄭夠唔夠well educated
佢做嘅決定又得唔得
學校唔俾文盲讀書
咁文盲一世都係文盲

民主既國家
人民都需要識適應同學習
唔可以因為人民質素低就唔俾民主佢地
跌到同失敗係必須既流程
一個中學都Grad唔到嘅黑社會MK廢青係應該享有同樣嘅政治權力

暗示緊中國領導人?
民主從來唔係保證一定會選到岩既人出黎既制度, 而係當你選左個錯既人上台, 你可以用手上既選票將呢條撚樣拉返落黎

樓主連呢D基本小學級別既民主概念都未識就學人廢UP
至少會變
資本主義末期,去到極端,催生出社會主義。同上面所講嘅法國大革命前嘅封建主義一樣。依家係資本主義,社會主義嘅混合體。
因為你手上有選票, 當權者都要向民眾負責返, 如果唔係下屆佢就會冇得再做, 甚至在位期間俾人用公投方式投走佢

另一方面, 因為民眾長久以黎都係受到民主教育, even軍方或者議會既人都會接受左呢一套, 唔會輕易俾在任政府指使做一D傷客人民既行為, 如果做左, 都會有獨立既司法機關進行審判刑罰, 一切都係公平公開公正

呢個先係民主既價值, 而唔係樓主一句話根本係柒就係柒

所以係屌英國啲社會主義撚
但唔係反對民主制度
我只係選擇唔會企社會主義嗰一邊,我係企資本主義嗰邊。

反而香港因為好多人對民主認識,係由啲偏向左派嘅壓力團體去認識
先會錯誤地將福利主義同民主劃咗等號

對我嚟講
一個有效社會,係有能之士可以上,但相對地無能嘅富後代都可以落,唔可以佔住上層啲位唔俾人上。
跟住無能嗰啲亦唔應該單靠人多或者權力大就想話事

要令資本vs社會之間可以平衡啲,民主制度唔係好方法,但亦都無更好嘅方法就真。
想問點解支joke搞咁多嘢都係得27%嘅
咬我食?唔抵得我白手起家?
舊年唔知係叫市政局定區議會選舉我係投咗工黨, 有咩咁戇鳩講嚟聽下,
舊年保守黨俾人搶走成千席, 唔知工黨拎走500, 自民黨400,
係廢就頂唔順想換人架啦, 有咩咁出奇, 只可以死忠一個黨咩,
白手起家只有欣賞同佩服
未見過有人會對白手起家既人唔抵得
你本身乜都無 有父母等於無父母 點會唔抵得
你咪就係
何以見得
民主其實就係社會同資本主義兩面既拉据狀態
唔會拉鋸,最後偏向民粹,因為窮人一定比有錢人多。如果民主制度要走向真係平衡拉鋸,其實係要有一個基礎,要有一啲憲法規定唔可以隨便更改,咁樣先可以確保唔會越走越左或者右
感覺愈來愈左傾
憲法都阻唔到
全國整體睇都唔係越嚟越左,特朗普出現其實就係右翼民粹主義。其實唔平衡係因為憲法冇乜更新同冇以平衡角度出發去修正,州與州之間又有自己法案,有啲州強迫你接受自由選擇性別,慢慢毒品合法化,SB47,加州開始有偏向共產化趨勢,之前Prop16直接想差別待遇合法化,開始同本身立國精神越走越遠
哩個幾視乎你點睇何謂市民交稅哩件事
薪俸稅係市民相對直接咁交稅比政府

咁其實政府收入好多都係間接稅
或嚟自股市 樓市相關
唔直接交薪俸稅嘅你入油 買樓 幫公司做嘢其實都直接間接地提供緊收入比個政府

你可以斟酌大家個數額係多定少嘅問題
但並唔係將有 同 無嘅分別

我自己就覺得 無論收入幾多
都要交 一年搵十二萬 都就交返1-2%哩個玩法
令到d人會真正在意政府啲錢點洗
我覺得生活上嘅間接稅款,用嘅人就要交,所以算係幾公平
但係薪俸稅同個人入息課稅
就係好直接地用你收入去計稅
呢一到就好明確咁分開左
有收入地交稅,同「自稱」無收入唔洗交稅

你講果個做法,無論收入幾多都要交1-2%稅出黎
如果D人係自律會交嘅咪無問題
但係大家都知有班用現金交易嘅人
就係永遠「自稱」無收入或者收入好少,所以唔洗交稅
既然杜絕唔到呢D唔交稅嘅人
佢又要選擇唔負上交稅呢個責任
咁咪唔好俾佢地擁有投票之類嘅決策權力囉
連登都係好戇鳩
一個well educated碩士畢業十幾年、已經做緊乜乜委員會既社會賢達喺依度講既說話
未必及一個中二低B仔咁多人接受
咁我講句你唔啱聽既, 工聯會民建聯有咁既資源去搞蛇齋餅粽, 旅行團,
點解你民主黨公民黨所謂代表緊主流民意既一班人唔去搞?
喂阿哥, 當初搞咩黃色經濟圈, 攬炒巴, 612大把錢啦, 早去咗邊?
成日屌鳩咩4成人係廢老, 低收入低學歷, 你班人連地區樁腳都搞唔掂啦,
講到自己咁巴屎閉, 咪去爭取班廢老投你囉, 爭取唔到丫麻,
民主本身就係唔再講咩階級身份, 連登仔學人講民主真係得啖笑,
同埋香港不嬲有分階級阿, 咪有功能組別, 特首就小圈子選舉囉,
你唔好講到/以為自己係階級既一部分先得架,
仲講學歷講交稅, 人地係睇社會地位同影響力, 點都無你份啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞