其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
一班生活安穩既人類 只會考慮邊個有益於自己
唔講台灣 美國已經係例子
你睇緊既唔係一間機鋪
係一個國家呀柒頭
台灣好多8+9
不嬲都覺要pass到apt test先可以投票
你可以質疑一個制度
但你推翻一個制度之前
需要有一個更好嘅制度
就係咁簡單

剩係公平兩個字
已經有好多唔同角度去解釋
剩係識屌其實先係最無建設性
very valid points lol idk why u got downvoted
照你諗法,找一個學歷最高既人決定哂所有野咪得羅,帝制復辟埋啦。
高學歷就唔會自私只顧自己?高學歷一家知道哂所有階層既需要?定你覺成個地球精英制算,唔叻既人一係死一係做奴隸?
一人一票從來唔係完美既制度,但比起一人獨裁有好多優勝既地方
你影射緊人地領導人小學畢業?
From ChatGPT-4:

Hitler was **not** elected to rule Germany, but he was **appointed** as chancellor in January 1933 by President Paul von Hindenburg¹². After Hindenburg's death in August 1934, Hitler **consolidated** his power by merging the presidency and the chancellorship, and becoming the **dictator** of Germany¹. He did this by using intimidation, propaganda, and violence to gain the support of the majority of the German people²³.

Source: Conversation with Bing, 1/15/2024
(1) Adolf Hitler becomes president of Germany - HISTORY. https://www.history.com/this-day-in-history/adolf-hitler-becomes-president-of-germany.
(2) Hitler into power, 1929-1934 - AQA - BBC - Home. https://www.bbc.co.uk/bitesize/guides/zckbmnb/revision/4.
(3) FACT CHECK: Did Germany Elect Hitler As Chancellor?. https://checkyourfact.com/2017/08/17/fact-check-did-germany-elect-hitler-as-chancellor/.
政策全部黑箱作業 無灑遊行抗惡策
好與壞政府都唔同你講 佢整係要你返工同去玩

咁既政權好難代表你係呢個地區既人
冇人話民主制度完美 但相比獨裁同「具特色嘅社會主義」民主制度完勝
民主既好處, 點及由治及興既好處?
已經實行咗啦

你睇吓1200人條list
係真,平民真係好撚蠢

所以應該呢個社會真正嘅主人-地產商、地主、鄉下勢力同精英統治呢班愚民囉

其實已經實行咗㗎喇,1200人嘛
香港0個個係選舉出黎?
點都好過睇關係分配權力
習近平有幾高學歷,佢又有幾大權力?
太監教人扑野
台灣選到賴清德上台都柒
民主制度,三權分立 嘅好處唔係搵個賢能嘅人嚟管
而係就算選咗個柒人,都可以4年後換人
西台灣有人永續執政,柒咗又唔可以換先係問題
道理上民主都係好fair
工程會計科學醫學有正確答案,可以知邊d人先係啱
但治國無人知
咁唯有比國家既owner(人民)共同決定然後共同負責後果
新加坡,英屬香港級數咁好既獨裁者係極少數黎
獨裁支持者來來去去都數唔到其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞