其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
咁Cut咗綜援先好講你嗰套廢話。
但都無可能
法定投票年齡好重要。18 歲可以投票係錯嘅。
咁又唔係
依家d獨裁者學曬蘇聯納粹既教訓,勢力愈來愈大
都唔知而家日日都用個失敗例子嚟講 唔聽印度嘅失敗好明顯係來自佢哋嘅種姓制 帶嚟可能永遠收縮唔到差距嘅平衡
真係由篩選選民 限有錢人 進化到全民普選 係英國先做得到
有時我又唔明
明明英國反RMT既人(ie選票)分分鐘仲多過支持既
邊撚個世代既人搞到幾十年黎收入增長遠遠落後物價先
如果好似以前咁學門手藝都搵到食,都唔洗個個去讀大學啦
我記得之前有條友走來同我坳普選唔符合基本法 又係講類似一蟹不如一蟹嗰啲謬論
我就係咁樣答點解民主制度重要 至少可以趕人落台
90年代香港嘅言論自由 會唔會自由過英美
真係會,果陣香港既言論自由真係世界頂級
而且香港因為歷史包袱少,仲可以討論納粹果類野
問題係RMT大
Labour要賣你怕。
2012年之前嘅香港 言論自由真係世一
可能就係因為咁 所以好多人 尤其藍絲成日成日話英美唔自由 因為以前嘅香港自由過佢哋 所以又錯唔晒
咁樣睇香港過往真係好彩到暈
呢度五毛多,成日暗中講埋嗰啲咩制度優越
賢者治國,民主制度會揀錯人等等
答啲五毛都嘥鳩氣
嗰條友俾人追擊完之後收咗皮 當時佢仲係P牌仔 我懷疑個Account都del埋
要講制度優越 點解唔講港英時期同港共初期 有言論自由 起野又快
有台灣人問我點睇獨裁政府效率高 基建快 民主政府冇效率 我話香港就係切切實實嘅反例 呢個講法喺大陸呃下人就得 依家香港又冇言論自由 起嘢又慢又貴 可謂百無
開個a/c有咩果難,啲五毛係不死㗎
所以咪要民主加法治加自由
獨制國家果啲高官權貴都千方百計送屋企人同自己去民主國家,已經知咩事啦。
你未慢慢追求高效囉,攪到個社會冇創新,d人好似機械人咁生活,仲未計新加坡本身有好多社會問題

同埋香港一向都係右翼社會,英國自從戴卓爾夫人自後都向右傾,你分清核左同右先啦
又係呢種恩主心態
咁你咁撚鐘意左,香港唔啱你,嚟咗英國未呀柒頭左膠
英國邊忽左

嗰世界右傾咗咁耐,係時候要左傾
英國咁都唔左,即係你對英國了解唔夠
你都痴鳩線,啲工係你覺得好搵先嚟香港或者新加坡做
條件講明係唔包居留權
你唔滿意條件,可以唔去做㗎

香港仲要個人工已經保障咗你唔低過本地人
咁都叫恩主
你呢d咁右嘅人睇咩都係左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞