其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
睇台灣選舉就知弱智本身就係佔大多數
如果你同我講一個年薪超過100萬而且係well educated嘅大學生
同一個中學都Grad唔到嘅黑社會MK廢青係應該享有同樣嘅政治權力
咁你肯定係弱撚智
同意,首先港大或以上嘅外國名校畢業先可以
七大都唔可以
第一圈就篩走誠哥依啲讀唔成書嘅人

之後

港大或其他名校神科(醫、法)先可以
其他科唔可以
篩走堆誠哥仔女

最後 港大或其他名校神科畢業喺政府到做可以

部分剩下可投票人士,如下:
11哥
寵物醫生

完善晒!
樓主將民主二字變左咩嘢都岩其實

世界唔係非黑即白
唔係咁簡單 二元論

世界上咩制度都好 包括政治
都一路進化緊

屌 就個個都識屌
但意見 建議 就唔係個個俾到
唔通的士司機、酒樓侍應、麥當勞服務員會逐條同我討論?

我從來唔認同一人一票係萬應靈方……希特拉都係民主選舉上台,但佢殺咗700萬猶太人,一人一票係唔係真係可以確保人權?
我懷疑你係諷刺緊小學畢業,每次讀稿都唔識字的習近平,唔應該享有政治權力
請問是這樣嗎?
咁係你悲觀啫
又黎希特拉都係民選論
民主與否視乎囯情
年薪過百萬但well-educated嘅大學生係香港隨時係撐緊李梓敬啦,撚有得咁講咩
其實應該要跟實力

每人基本N票, 睇學歷加D票, 睇交幾多稅加D票, 睇其他成就加D票... etc
樓主搞錯左民主嘅用途。民主唔係令一個地方發展,而係避免被玩爛。換言之,民主係set lower limit, 而唔係upper limit。當然,學識係重要,但學識係同upper limit有關,反而一啲有學識有理想,甚至有信仰嘅人上台先會萬劫不復,20世紀三大法西斯惡魔就係你所講嘅有學識嘅人,讀書一定多過哂我地
放長雙眼睇啦各位,葉局長係冇呃你哋㗎!
只要有醜惡嘅人性
就咩嘢事都會變柒
平等都係價值嚟嘅
無法避免
中共就睇得清楚 全國都弱智
得習近平英明 抵佢做過世
到時全港地產商d票加埋已過半,洗閪理你呢啲平民票
係咪即係話係一D,讀少書讀死書讀西書讀枉書…都一撚樣嘅就最適合民主???

樓主國民黨輸左好嬲?
咁可以話log計架者, 反正都係9UP
睇下法國大革命前係點。

大致上係三級議會

最高級係貴族
中層係商人學者
最低係平民

本身做呢啲差異化,係做到減少平民話語權
但最有話語權嗰班,係唔會咁理想由有識之士擔任
而只會係世襲圍爐嘅貴族。

之後嘅事唔駛我講啦下話。
有腦有權又有錢已經玩晒
唔均等既票仲洗乜投票
弱智先鍾意極權
無錯,人性本醜惡。

極端民主化主義下只會出現大量自私者得勝而社會出現問題,所以要公平法制保障,再加強公民教育達至公平社會。

極端獨裁社會主義下,人勝醜惡一面亦會出現,做又三十六唔做又三,法制只會用來保護當權者及打壓異己,教育亦只會洗大眾腦愚民化。
政治上嘅左右翼都爭論咗好耐,無論平均主義或精英主義都有佢嘅流弊;而我係傾向右翼,只要能肩負嗰個地區義務,就能行使嗰個地區嘅權力,簡單講就係「義務公民制」;無義務又或者其義務達唔到要求就會喪失公民權利,直至達成為止
建議你睇下多倫多方臉講民主既本質係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞