其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
完善選舉制度
樓主點睇一個小學畢業生享有全國100% 政治權力
英屬香港曾經都做得唔錯,而且由70,80年代起仲自由過坡佬

但絕大多數其他獨裁者都一係柒一係仆街
可以咁講,連支那人成日笑既印度都唔會
佢頂多係無能力處理呢d野
但唔係專登做CLS既野
但中共依家擁有最大權力嘅係一個小學雞
其實你知唔知咩叫民主
民主背後係咩意思
而家黑社會係大學生,希望為持正義嘅反而係低下層
呢啲資源分配不公平問題嚟,唔係啲人本身弱唔弱智問題嚟。
你見社會上有幾多個富後代係弱智丫
雖然事實係好撚多弱智
但你而家嘅講法就係講緊佢地唔弱智,比佢地條件差果啲先至係弱智
個邏輯非常有問題囉
朴槿惠個老竇唔係喺民主體制下成為總統?
正想講 現實冇可能先教育後民主 香港90年代差少少得係因為管我哋嘅係二戰後 人權進步咗嘅英國 全世界嘅特例
民主係首要條件,人民識得為大局着想

我試吓舉一個例子,瑞士曾經推行公投比失業嘅人每月可以拎27,000幾港紙,最終大部份人都投反對票

你試吓類似嘅嘢喺香港一定大部份人贊成

單係講十幾年前長毛提出全民退休保障,好多人支持
佢講過有尊嚴地生活,每個月最少要俾一萬蚊以上

$10000x12x 150萬人合資格
你計一計要幾多

當時佢提出可以搵大商家收稅
好似誠哥呢d每年可以抽幾十億稅

根本香港人大部分都係無諗將來

最終同台灣一樣

韓國愉都可以選總統,鳩up就得
德國個女總理咪就係左膠選出黎

結果精英係德國比左膠拖死
其實淨係用交稅嚟做分界線都好

而家香港政府最主要作用
就係將市民稅金編列用途同預算
咁無交稅嘅人憑咩幫交稅嘅人決定稅金用途
明明無負起社會責任,履行義務
但係就同其他人一樣擁有相同權力

首先咁樣等於鼓勵人逃稅
然後唔交稅嘅人愈嚟愈多
政策就更加偏向派錢俾唔交稅嘅人
對真金白銀交稅嘅人極不公平
錢就我出,福就你享
唔怪得仲有一班弱智會支持而家個制度
睇下樓主同果條友
最鍾意佢地自認契弟
統戰部
時事台真係好興講到自己交果少少稅好大, 成日話人唔交稅無資格投票
無家庭主婦照顧屋企班男的點放心出去打工,呢班主婦都唔洗交稅
退休人士打工打足幾十年又比呢班做得幾年野的人屌無資格投票

如果交稅高份投票權可以大d, 其實時事台絕大部分人無資格投票
你唔係月球人交到幾多稅姐
當日財政預算案, d100班中產觀眾打上去講意見,9成人反派錢益埋基層,要求全部退稅益自己

要求人有德行顧及其他人的幸福唔現實,所以人人皆有投票權係好重要
管理City-state嘅難度同國家差太遠
哈佛都係
有埋legacy admission
咁入哈佛有咩意思?
唯一一個獨裁政府發展得比較好
係一個例外
原因係新加坡1965年先立國
喺一個非常年輕嘅國家
就算係傳第四代都係非常年輕
咪係
小學雞都可以做國家領導
ABCD都唔識 出國失禮死人
連登太多小朋友?

呢翻說話係葉劉淑儀喺2003年講嘅
免費強迫教育由中學伸延至大學,最低工資加至年薪100萬,problem solved
講係咁講

但你要控制到啲窮蠢笨弱智唔作反先係一個問題。

唔好忘記佢地人多
不嬲都覺得投票要考核 過到某個民智水平先有得投
咁樣就叫唔錯既民主
不過當權者梗係唔想 蠢人易控制易做票
窮父母既仔女都學人講說話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞