其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
咁老實講俾地產商當權好過 做生意既人識諗點發展
低層繼續做好佢哋勞動力本分
平民本身就唔應該有咩話語權 因為佢哋眼界根本就係平民低層
佢哋需要做既就係做好佢哋勞動力本份 佢哋只需要係社會上郁 而唔係帶住人郁
以前啲資本家就係咁諗

所以先會有人搞社會主義呢啲仆街嘢,去迎合基層引佢地作反。
中國都係民選
果d人唔係全國
其實香港已經運作緊,你以為既平民係基層公屋,實際你都係佢地眼中既平民無話語權,最終同1200人一樣,由佢地決定一切
其實呢
中共就係覺得香港政府住屋問題搞唔好
啲香港人2019先會響度作反

所以依家係咁叫政府不惜推冧地價都要解決住屋問題

但事實上2019作反嘅根本唔係得基層咁簡單。
只係佢地用咗共黨上位嗰套去諗嘢。
你試吓類似嘅嘢喺香港一定大部份人贊成
你知唔知而家西方既

工會制度
醫務福利
退休保障
最低工資

都係社會主義之後西方國家推出令到人民唔好行社會主義?

無社會主義你真係食得屎

以前係無病假呢回事
只要真心為人民

獨裁本身唔見得係好大問題
無得咁比,基本上全世界絕大部份既民主國家都做唔到瑞士呢套成日非黑即白
首先,我唔係勞動階層

所以,你講嗰四樣嘢

我淨係同意一樣,就係「醫務福利」係有用。

我最撚憎就係工會制度同最低工資
你嚟英國試下就明。

啲廢人做嘢鳩,生產力低到可以係負,但係工黨又要養住佢地啲票。

日本JR有依家咁好,
最大分野係當年自民黨可以拆到國鐵工會
但呢啲案例,實在太過少。

歐洲國家特別英國啲鐵路工會同當年嗰啲完全一撚樣。
仲有我都好憎「退休保障」

呢樣嘢又係偽命題
唔好講支那嗰隻咩養老不能靠政府

就算林鄭當時講唔做全民退保,話對後生唔公平其實我好同意。
首先當年啲柒頭套財務Model下下假設有6厘增長,就同政府講話維到皮,真係好柒。有咩投資可以穩定每年6厘回報,持續廿幾三十年?無。

全世界無一個先進國家嘅所謂全民退保唔係Boomer搵後生嘅笨嘅政策。
根本無人計得掂嘅數嚟
睇怕都會,吓吓靠明君其實玩唔到幾耐
希望李顯龍身體好啲

但佢好似都有大病過,未必有佢老豆咁長命。

雖然近年佢有搵人接棒,但無人敢講下一代唔係姓李仲有冇佢地咁強向心力。

不過呢啲嘢留返俾新加坡人自己諗。
韓國扑謹惠專證、弄權、打壓異己
人哋同樣民主選舉最終咪俾人民推翻
有無見到韓國因為扑弄權嗰幾年急速下滑?

韓國愈做完幾年人氣小丑
呢家咪消聲匿跡
民主從來保話一定選到最好嘅人
幾年換屆都係為咗尊政

胡溫以前都有換屆架
呢家唔使換幾五光十色由治及興
香港呢啲老齡化國家

需要嘅唔係咩退休保障

更加唔係需要啲同老人延命,可以令人均壽命同日本有得揮嘅醫療服務。

反而係要著手諗下點樣停止呢啲無謂增長。

好簡單咋,老人無生產力,加大投入係唔會加大產出。
反而擠壓咗後生一代嘅資源

如果想經濟好,唔係投入落老嘢度,而係要令啲後生肯生,維持到勞動力平衡,咁先有得長久進步。

#44 度我講點樣治理急症室,個初衷就係咁。
首先開刀就係啲攞綜援嘅,唔理咩原因攞綜援,可以減少佢地嘅支出,甚至數目都唔係壞事嚟。
————————————
盧寵茂指急症室成本高 不應依賴納稅人「埋單」
https://lih.kg/bFDvouV
所以幾時都話比連登仔做到總統既話,仲撚癲過希特拉,毛澤東希望到你退休後,比之後既後生屌柒你無生產力,快撚啲死,未死就加老人稅將你既錢拎出黎比社會用,死左就收老人遺產稅99%交比政府用
根本選民弱智唔係民主制度問題 係人既問題
樓主對民主既期望應該係有民主唔會捱餓果個程度

民主體制最簡單體現就係「政黨輪替」
民主可以靠選舉推翻一個政府
撇開民主要推翻一個政府就只能靠革命/政變
邊句令你覺得我係要帝制
呢個比起全面民主會更可行
你低能㗎?

你講嗰兩個獨裁者,係一批批送人去死

但減少老人醫療投入,只係令自然死亡正常返啲,唔再係無限包底死救爛救嗰一套。
點會癲過獨裁者?

不如你講下點樣做先可以一路增加平均壽命之下,一路可以加大養老投入?
以前啲國家會選擇戰爭掠奪,但現代行唔通
一係學中國搞一帶一路,但人地俾唔俾你中國咁割都係變數
全民民主,係封住低下階層把口,唔好嘈,令社會更安定。特朗普係你自己揀嘅。敗登又係你自己揀嘅。唔啱你咪再揀返特朗普囉。
世界上有兩種領袖: 一種帶住大隊行,一種跟住大隊行。結果好大分别架。
唔會
頂層嗰啲只會用盡方法縮窄個從政階梯,圍起淨係俾自己啲後代玩,但咁樣統治會失效。

設法維持上升階梯嘅存在,對經濟同政權穩定性嚟講,個人認為比爭論民主定獨裁更加重要。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞