其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
我在街上有人叫過我『仆街』,有的,有年輕人一見到我就叫我『仆街』。
收工啦 5毛 香港唔係民主選舉
香港無民主咪係你想要既階級制度, 菁英政治囉,
講多句就剩係識屈毛你條廢柴仲好意思扮高學歷高收入
請問格拉古兄弟係改革派定民粹主義者?
香港情況又特別d
民建聯工聯會點玩都得
民主派玩肯定話你賄選,政府用公帑告,入唔入到都係佢贏
今時今日由治及興
hsi表現全球最差已成定局
日本 台灣越升越有
上面就不停爆雷
你問香港小學生睇數字都比較到啦

果d pr不如慳d口水專心去搞台灣啦
讀過通識果一代人唔係咁易比佢9up幾句煽動到
年薪超過100萬well-educated 的大學生那一群,是應該有制度上更大的權力,這是對整體香港人和香港發展而言是最好。
當初有功能組別就是有類似的原意,只是條件沒那麼嚴謹。
中學都Grad唔到係咪影射緊邊個
因為人會老,如果你60歲果時拎緊綜援 人地話cut你綜援拎去搞高科技大部分人都唔肯 搞到好似台灣咁只有提供短期利益既先可以當選

好多人講民主。但民主其實要好高教育程度同公民意識先做到 香港人教育程度可能唔錯 但講公民意識唔要自己利益去幫社會真係無咩可能。放棄下一代都講得出啦
21世紀隻大惡魔只係小學雞,估唔到魔界都有一蟹不如一蟹嘅問題
上面都話咗新加坡係好後生,甚至係太後生
佢呢種國家時間長咗都一定會出事,無可避免
某獨裁者聽聞都真心為人民㗎,不過昏招連連步步錯,愈是勤政愈亡国,果然唔見得好大問題
工黨一日唔同RMT呢啲垃圾切割,我係完全唔會支持嘅。
民粹,佢哋改革方案直接有共產影子
咁又未必喎
學歷成積又唔可以完全代表一個人
聽過高分低能未?林奠夠大學生出身啦,咪又係八達通都唔識用,才能呢樣野係好睇個人,尤其政府官,識圓滑好過識字,忠心好過忠良

選一個啱的人出嚟唔易,但總好過無得你揀,指派的人只會忠於指派佢果個
你交過稅未
點解可以覺得交1到2%咁少
印象中得香港基層有免稅額先可以交咁少

如果要實行福利社會,歐洲話你聽係15至20%起跳
無乜免稅額制度
跟住收入再高嘅部分就係40至45%

跟住再要交Council Tax,呢啲錢有3成到5成都係養綜援撚
開唔開心
默克爾係中間偏右,邊忽左?
工會制度同最低工資就係保障梗勞動階層唔比資本家壓迫,其實工會制度連白領階層都需要,保障返自己利益
個Model係work,係香港人短視反對

不過而家香港人口老化,又移民潮,冇哂人口紅利,冇得再攪全民退保
依家嘅最低工資太過高,係香港三倍,反而係逼人用自動化

明明英國同香港可支配收入差唔多,甚至英國更少。

反而造成更多廢人,僅餘嘅小量勞動力得唔到發揮。
咁你同我講有乜可以長視下回報六厘

唔好淨係同我講work

邊個國家無爆煲問題
大哥,搞清楚建制點解有源源不絕資源搞派嘢福利團先啦,你估泛民無搞福利活動?泛民都有搞優惠理髮影證件相補習班果啲,但你正常政黨運作可以喺呢方面同建制鬥嗎?

你講19年啲錢本身係用嚟支援場運動同在囚人士,邊個捐款嘅會同意佢哋拎啲錢嚟籠絡廢老?
英國物價同稅率同香港唔同,點解唔可以係三倍?

你不如問英國最低工資應唔應付到生活需求?
你自己睇返當年民間全民退保方案啦,做哂壓力測試,去到幾十年之後都有盈餘

其他國家所謂「爆煲」係因為上一代壟斷哂社會資源,後生冇希望唔生一下一代,攪到人口老化同冇哂人口紅利。
你咁講香港都唔得

反而我係想聽你解釋下點解退保Work
唔好一樣唔掂就開新話題

唔好賴移民潮,呢啲嘢之前無
反而人口老化一直都有

你話人口紅利嗰樣嘢,反而我覺得依家好似新加波咁引入外勞係合理
但前提係要可以新加坡咁嚴格限制入藉嘅權利先可行。
否則第時福利制度更加早爆煲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞