其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
民主好多問題,但我見到唔行民主既國家都好大鑊
咩U都大於HKU啦
入邊成班用錢養嘅二代三代 有意思?
冇民主你well乜撚嘢Educate
呢個post妖言惑眾至極
就係咩能力 階級嘅人都係公平地一張票先叫民主選舉,依你諗法咁中學學歷一張票 大學兩張
博士四張?李嘉誠好有錢所以一百票?
就算一人一票出嚟個結果炒曬車,炒車就會有部分人學到野,下屆就再選擇得更好,學唔識咪一路炒車,民主從來唔係萬能藥,但無民主炒曬車你都無say,你住香港覺得有政策唔對路你可以點?
選擇錯誤係民智問題,唔係民主問題

同埋你覺得香港依家都幾好做咩要移民 鍾意埋啲中國流行野,出嚟討論台灣嘅民主會唔會有啲好笑?起底一睇就係
永久封鎖
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
學到野
一定係樓主係國外繁華勢力
跟你個計法嘅話唔使選啦
而家so call有民主(民主國家)啲有錢佬都唔會放權畀你

當你咁分選票嘅話
啲候選人要搶票 民生福利咪cut到冇咁濟
獨裁長期就會一定差,
並且走向滅亡,
呢個都係歷史
坡仔係行政吸納政治嘅典範
民主制度其實都要有一個基礎,例如以宗教立國,以宗教規條為基礎,或者有一啲憲法規定係唔可以隨便更改,咁樣先可以確保唔會越走越左或者右
其實就憑呢一點,
就足以證明民主係暫時最好,
改錯既過程快,
唔使行死一條路,
錯到絕路先改
馬克思都要普選㗎列寧攪等額選舉㗎
亂到咁上下就會自己修正架啦,
永遠唔放就永遠都係閪
三級會議係貴族、修士、平民
商人係平民個級,而路易十六想對修士徵稅,自然唔比教會、商人大聯合,唔比平民投票
大陸無民主都出到好多勁人
無乜直接關係
首先政治體制入面
點樣反映民主係一個好大嘅議題
不過方便討論你可以二分做民主政制&獨裁體制
咁之後會有好&壞嘅社會結果 (民生/經濟/文化 etc)
你身為一個平民可以做到啲咩?
民主 獨裁
好結果 執政黨連任 政府維持統治
壞結果 在野黨交替 (平民無嘢可以做)

如果淨係拎民主政制下嘅做得差嘅政府
獨裁下做得好嘅政府做比較
兩者根本就唔係同一個起跑線
似英殖香港
西環治港先係出路
................民主.....................獨裁
好結果 ....執政黨連任 .........政府維持統治
壞結果 .....在野黨交替 ........(平民無嘢可以做)

本身想打個2x2嘅表
但一出post啲空格冇哂
Bob縮晨早都話窮閪底層冇資格爭取民主
The most harm of all is done when power is in the hands of people who are absolutely persuaded of the purity of their intentions
你講緊689講過既野喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞