其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
所以,cut 老人金就會輸,加老人金就會贏
政府福利無限推高,有錢佬剩係會走佬
我就係睇咗

話平均增長要去到六厘先work
仲未考慮壽命增長,經濟動盪呢啲問題

壓力測試呢啲固定parameter吹水嘢

你話壟斷社會資源嗰個問題,當時香港環境下根本一樣都會發生
所以我先話唔好盲目用無限金錢追人均壽命提高
要有決心做呢啲取捨,成件事先work
有錢佬走佬最大問題唔係淨係佢一個唔交稅

而係佢本身把持好多工作職位,而且唔少係知識型工種
佢一走,跟住跟佢搵食高收入有交稅嗰班一齊走
根本得不償失。
你申請移居去北韓或者俄羅斯未?
"可以快速動員全國完成一個指定嘅政策" 在多數情況下都唔係好處,因為獨裁國家冇人敢提反對意見,萬一聖上的意旨好柒,就全國加速仆街。
有辦你睇,仲唔明?
所以未就係要確保最低工資應付到基本生活需求

我回應緊你最低工資嗰問題,點樣開新話題?係你自己駁唔到

當年民間全民退保方案其實有考慮香港人口老化嘅情況,正正就係希望透過全民退保去減輕人口老化為社會帶黎嘅風險

其實用福利制度爆煲黎限制外勞嘅入籍權利只係一個藉口,只係對外勞過橋抽板。外勞為你國家做咗經濟貢獻,轉頭又話人地影響你個福利制度而限制人入藉
人地民間方案因應各種不同嘅情況做咗壓力測試,比你話吹水嘢

其實唔好比一少撮人壟斷社會資源,香港人已經唔駛過得咁辛苦,唔駛擔心第日老咗冇錢生活。
如果2019俾黃絲推翻咗政府
當權嘅就會係許智峯黃之鋒鄺俊宇

所以當時其實好矛盾
又想港共輸
又唔想黃豬贏
>只係對外勞過橋抽板

認真答你,事實上係咁做,你去得發達地方賺個價格差
唔該返自己駛費低嘅國家退休。

呢啲個係前設條件
你睇下人地新加坡點做,女人過新加坡做嘢,大咗肚係唔可以響新加坡生,要即時離境
就係怕啲人用陰道換PR

如果好似你咁講因為有做貢獻就有資格留低
屌你老母同施麗珊之流一撚樣。
咁你攞出嚟俾我睇
等我逐條反駁你。

你講嘅嘢你自己Proof,唔好要人地幫你Proof咁On9
新加坡做嘅野唔一定係正確,成個國家根本非常之「右」

平時好多香港人批評d大陸人黎香港冇貢獻就可以有福利,今日班外勞有貢獻,都可以冇福利
支那又想洗腦人唔信民主制度
未講咗民間方案因應各種不同嘅情況做咗壓力測試,證實咗係可行,係你自己一路話人吹水
我不嬲都係支持咁右

正唔正確係你自己定,關我撚事。

要高效就只能右到新加坡咁。

但香港領頭嗰啲就係左得嚟兼廢柴
英國就左派養到大哂
仲有,外勞嚟香港做嘢

本身係對香港的確有貢獻
不過更加重要係佢用一樣時間,賺到佢家鄉搵唔到嘅錢

咁都唔叫福利
咁你列俾我睇啦,捨得列未?因為國安法無撚哂?
立場都有存檔網站㗎

唔好叫我搵俾你,因為一直係你自己講民間方案有有有有,講咁多廢話唔該拎link出嚟。

我就睇過啲方案,所謂壓力測試太過鳩流流
財富增長唔到目標又死,人均壽命增長又死。
所以我咪話囉,19年前販民除咗白鴿,
無好系統咁建立一堆地區樁腳,
每屆垃圾會就係靠政治明星,咩關鍵少數,
到要選戰先嚟屌鳩廢老,拉攏首投族,
問題係每屆選戰之間做過乜,
廿年時間,拉攏佢地真係咁難咩?

廢老要既唔係咩政治理念,口號,
而係有咩資源落到袋先係真,
例如兩蚊車,醫療券,長生津,
邊個黨唔搞事,批錢快,影響到政府咪投邊個,

本嚟受89影響既年青人,中年人,
30年後去到19年都變晒老年人,
但佢地既票又返去投民建聯,
例如689咁,當年一樣講過人話,
後來點大家都知,同見識學歷真係無關,
大家投票揀既,講到尾咪就係利益,

咩高職位高學歷高收入咪又得啖笑,
哩班人咪把持香港既政治環境囉,
你估廢老四成票真係有影響力咩,
功能組別響度,商界同專業人士唔放水,
直選講乜鳩都無用,本身個制度就崎形
唔熟悉哩個組織,搜尋都係講工會罷工為主,
咁工黨同工會拉關係好正常,
除咗罷工爭取啲嘢,有咩位特別垃圾
咁講返轉頭,
一個65歲貢獻/建設咗40年俾個社會既老人,
同一個18歲書都未讀完仲要搞學貸既後生,
有乜理由佢地既政治權利係一樣,
同埋做咗四十年退休喇,先嚟話取消生果金,
俾你都唔願意見到啦,唔好講到自己咁理性,
你只係唔切身,做緊後生,咪會覺得老人思維戇鳩
RMT啲撚樣罷工,完全係為自己

佢地人均工資已經偏高一截
但仲係要罷工

跟住影響火車服務,
本來啲人已經對火車無哂信心,再罷只會令火車營業額更加差,政府注資黑洞又變大啲。
但同時Labour又唔肯廢啲無人用嘅線路縮減成本
火車公司想先進少少縮減人手,RMT又唔撚肯。
硬係要好鳩咁,啲兩三卡嘅地區線都要兩三個人Run,一個開車,另外一兩個查飛

令成件事係鳩到極點
本來英國啲基建有唔少,好好Utilize係應該長做長有。
做得好係可以減少塞車同通勤時間,提升社會效益嘅嘢嚟。
但偏偏就係RMT+Labour呢啲因為自己利益選票,綁架咗成個客運業

你話歐洲其他國家都係咁服務一樣差。
但問題係英國票價係貴過歐洲一大截

因為高票價,啲人寧願自己渣車同你抵抗。
窮人通勤選擇減少,咁樣邊個有利?
如果人人權利分配唔一樣
只會導致多權力嘅人壓搾少權力嘅人
到時一樣咁柒
現在各行各業嘅既得利益者已經做緊俾你睇
如果泛民當選後做嘅嘢就係加速散哂納稅人稅金畀市民,咁可能係可以攞多啲廢老票,但唔好意思咁佢哋亦喪失咗我同好多泛民支持者嘅票,好多人生活自己搞得掂,選人入政府,就係幫我監察政府運作,確保施政審慎透明,有疑惑嘅嘢同公眾交代清楚先做,傾清楚先做係咪就係你講嘅搞事?

你講得無錯,89嘅遊行人士去到19都變咗中老年,所以19遊行會見到十分之多中年同銀髮族,好多佢哋果批信念一直無變過。

你話咩3,4成廢老票,有時啲嘢唔好睇得咁簡單,除咗本地真係有建制地票外,建制仲有好多方法籌集投票大軍嘅,哈哈。
交緊幾萬蚊嘅

我嘅意思係喺香港哩個地方
就算你係窮嘅都好
都要「象徵式」去比稅
D人先會care個公共財政

當然實際稅率係幾多
就係另外嘅問題
咁你應該支持中共喎
依家興游學修講得好啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞