其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
港共開始請PR洗香港人腦,講民主唔好,同支那洗腦教育一樣。

一人一票既重點係防止獨裁者同保障社會上大部分人既基本權利。

賢人獨裁治國/明君天下喺理論上係好,但係實際上係無可能確保到有呢個無私既明君出現,如果係昏君/暴君,咁啲人民就含得撚橡皮糖了。

你話民主體系都有仆街上任,呢個係真,但機會率係少過獨裁/君主制。讀過中史就會記得每個朝代都勁多昏君/暴君,係得開國頭一兩個皇帝係好(with some exceptions, like唐朝比較多好皇帝)
民主就係唔想比一個人獨大

如果以樓主既理論
你同李嘉誠比,你都只係一粒微塵

咁香港即係比誠哥話事
咁佢一定益曬自己
到時就變成獨裁
即係全部市民變成奴隸服侍李家
咁係你悲觀
啱啊,畀一個小學生決定全球七十億人就最理想
民主政府柒左 人民下屆會幫佢修正
獨裁政府柒左 主席會加速柒多幾次
只有既得利益者同真正既柒頭先會擁護獨裁
知乎:如何评价民主的坏处就是让傻逼也有投票权
選舉制度同民主好似係兩樣野黎
希特拉嘅民主同袁世凱民主係冇分別

帶隊兵圍住國會,投好哂票再放你地走

嗱唔好話我專制呀,投票嗰陣冇人迫你架,不過冇野通過咪大家一齊唔好走囉
太監教皇帝屌閪
一定好多連登仔唔岩聽

葉瘤 其實講得岩

2019年投票都仲係64比例 好大原因 就係比D 5毛 低學歷 低收入 同廢老 把持左4成選票。比少少著數 就可以投返民建聯 工聯會。

當然而家仲出黎投既 就係3成就係呢4成既人入面

我真係認同要到一定智力 ,學歷同一定納稅額度 先可以投票 同 參選。

人真係要有階級的
唔係阿豬阿狗阿毛,都可以有投。
當然都係完善選舉既結果,共產黨樂見多數服從少數既香港
民主嘅制度從來唔係選最好,係防止最差嘅情況
因為民主制度下你有權選佢出嚟,亦都有權踢走佢
當選咗唔代表做皇帝,有乜依郁人民係可以將當選嘅人拉落馬
好多人淨係話民主都會選出希特拉忽視咗本身個制度完唔完整

父權人士杰少 中國統戰部
係弱智
但已經係最好嘅方法
完全同意

獨裁政權可以犯嘅錯誤 大過民主政體好多好多

你話臺灣人柒 美國人文智未開 甚或係菲律賓哩d貪污 窮 幾差幾差 但統治機器犯嘅錯遠遠同蘇聯 中共 赤柬 北韓 納粹德國嘅層次冇得比 哩d地方自己政府直接搞死國內大量人口嘅例子大撚把 search下多到寫唔曬

一句說話可以叫你成個世代唔好讀書回鄉種田
挑起戰爭送大量國內人去死

哩d係垃圾民主國家都難做到嘅野
成個社會的確係有唔同階層
但照op咁講 愈高學歷先愈有政治權力嘅話直頭民主都冇埋
再者階層唔同需求就唔同
一個農民嘅需求點可能同精英一樣
但係選舉就確保到大家都唔會被忽略
你唔理是但一邊就會被果邊唾棄
選舉本來就係討好盡量多嘅人
咁樣先約束到政黨去服務更多嘅人
逼有錢人 生多啲仔 平衡返窮人生仔多

所以支那人係配得上共產黨呢份苦難
我覺得你講的野唔係完全錯。

但係我個人認為唔可以咁樣輸打贏要。
每個人嚮社會都有佢的持份,唔可以話窮人就冇人權。咁玩法只係假民主。

因為我覺得成個主張的前題係讀過書/賺到錢的人一定知道點樣對個社會最好,係最理性同埋係正確。我認為事實唔一定係咁樣。
民主唔係處理效率,民主係處理認受性。

理論上,一個人幾低學歷、幾戇鳩都好,只要政府一日有壟斷權力強制要佢交稅、強制要佢守法否則就拉鳩佢,就必須要解答呢個「對人嘅壟斷權力」係點嚟。

而呢個壟斷權力必須要透過民主程序證明係來自人民賦予。否則呢個地球有個組織,你唔俾錢佢又打鳩你,你唔守佢規矩佢又打鳩你,但佢嘅存在係完全冇得你允許,咁就係純粹奴役。

當然呢個地球上好多地方都做唔到。

認同。

基本上,我認為一個政權究竟係獨裁定民主。
其實取決於個領頭果個究竟要討好幾多人。

如果好似獨裁國家咁,只需要討好少數人,咁民眾一定係炮灰,比人劫貧濟富。再分少少油水去供應比軍隊同警察,去鎮壓平民。

咁當然,政治本身就係污糟。就算最民主的國家都一定好多黑幕。
只係我自己認為點都好過獨裁。

你獨裁,就算真出一個千古一帝,都無可能長治久安。你保證唔到繼任的係咩人。況且,我從來都唔相信政治有咩為人民服務的精神,從來政客都係為自己服務。

democracy is the worst form of government – except for all the others that have been tried.
你簡單啲講啦,而家個1200人咪係完善囉
係人都知民主係假,重點係要有方法搞掂個垃圾,唔係就會搞到小學雞咁。
美國trump咁垃圾,都有方法比選民foul走佢就係重點不過連登大把人唔服,其實個班cctoy都係冇資格講民主
如果最大效益就要行返奴隸制,而你就係果隻奴隸
on9
新加坡啲官唔講全部都係英美名牌大學出身
甚至全部經歷過民選選舉,係真真正正識得面向人民嘅先會有得上。

當然,政府有足夠誘因令人材會經民選洗禮呢啲麻煩過程,進入政治系統

香港嗰啲就乜鳩選委會委任,再加啲九唔搭八垃圾組織票真係算鳩數。
全部只係聽指示做嘢,根本唔需要自己諗點樣同市民負責。

但新加坡最大弱點都係,領頭嗰個都仲要係明君,自己都係貨真價實精英,咁先揀到啲官都係貨真價實。

如果李顯龍死咗,新加坡仲有冇運行我真係唔敢講。
好嘅可能係社會主義起頭,精英主義減少但變咗國家福利支出大增,唔再係以前嗰個高效精英主導嘅新加坡,庸為一般民主小國。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞