其實全面民主根本係柒嘅

318 回覆
118 Like 975 Dislike
根本所謂聘請外勞只係壓低人工嘅手段黎
dllm
100個皇帝先出到一個李光耀
我命就得一條
我死咗都未等到李光耀做
你笑鳩超哥F6就輟學,國安法
咁特權階級囉,就算係劉鳴煒都可以影響緊海洋公園啦,同世代有咩關係,

唔通公屋廢老蛇齋餅粽收買到既低學歷低收入人群會影響到資本家既剝削咩,
其實你係咪左右不分,
香港叫土共做左派,只係歷史原因,
係英殖年代正苦/資本家叫做係右,
佢地就講咩鬥地主,工運,共產,
但到咗今日變咗係同一班人執政,
唔再同市民講咩改革,
一樣係保守派,一樣撐資本家,
佢地其實係專權既右,

同今日大眾既左亦唔同,
以前既左係共產黨,係階級平等之類,
好多嘢響西方一係實現,一係消滅,
家陣既左變咗係大愛,環保,同性戀之類,
你可以話超哥係廢柴,但佢絕對唔係左
剩係保守黨做緊阿頭,脫歐公投成事,
無福利可言同高税率換個垃圾gp 俾你,
都知國民普遍係右傾,
暫時政府施政唔算係左,但有左傾傾向呢。
推冧咗地價都仲想逼資本家同你買地
跟住又咩關愛隊
你痴線㗎?

全民勞動,超高就業,低失業下

係勞動力不足,所以先向外求
你講到壓低現有人工咁

小巴司機,洗碗呢啲本身人工受限於工作性質
係唔會大量加人工,首先成本有限,其次更加重要係
你加埋加埋都只係八個蓋十個煲
揸車嘅最尾咪同啲公司包車,校巴爭人
洗碗做樓面嘅就永遠都係嗰班人,而且因為單人人力成本高,無人會做培訓,只會引入更多自動化

個個去做哂啲舒服好pay嘅工
唔舒服嘅仲有地盤更加好pay

所以先搵外勞做呢啲工
中国人響隔離深圳卷極都得幾千,響香港衰衰地都搵多成倍
其實唔係香港政府今次規定外勞人工唔可以低於本地工人入息中位數,外勞由頭到尾只係壓低人工嘅手段黎,以前香港輸入外勞已經係例子。
女人有得投票已經証明樓主講既完全正確
你完全無解釋到

全民就業下本身工種係有缺口

如果你話失業率10%請外勞就係壓價
你而家係咪串超哥學歷低先
我報國安了
老實講真心覺得樓主岩
剝奪50歲以上投票權 為左可持續性
大學生要修讀政治科 了解成個選擇制度 識認各黨派歷史,合格左先比選
政府都開類似課程比市民考取選民資格
新移民及下代不可參加投票
關愛隊咪姐係以前D椿腳
上次輸太多 純粹養住班土共
先唔討論其他 誠哥學歷係榮譽博士
何君堯都係law...
「如果你同我講一個年薪超過100萬而且係well educated嘅大學生
同一個中學都Grad唔到嘅黑社會MK廢青係應該享有同樣嘅政治權力」
樓主講得岩!而家香港咪做緊囉
得社會賢達有錢佬先有得投
岩你心水啦

又例外 坡仔係天選之人?

仲有 立國還立國 立國之前呢度一直都有人係度 點解你會覺得新加坡65年打後先有人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞