醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
易衛您保費上一次係2020年價錢表一路到今年

同埋最主要揀好嘅agent
不過真心嘅係加幅係會隨着claim錢而改變
都係一個Pool咁樣
咁但係坦白講醫療開支都真係好龐大嘅使費而依家公立醫院真係有啲買唔到保險嘅人有需要嘅時候就明白連照個電腦掃描排期都排到根本佢俾唔到期你
首先未有保險公司倒閉嘅個案,如果有嘅話可能都係收購
所以冇得好講
其次係當買咗Touchwood需要用嘅時候就會知道真係好重要
你講得啱,所以保險係應該趁健康嘅時候買
而且依家就係比較年輕,可能20零30歲嘅可以早少少做一啲供斷醫療嘅計劃就係可能儲幾年錢用紅利去幫你供斷醫療

通常依家嗰啲都會大概做每四年8%左右嘅通脹
咁好坦白講,如果你話第時…好多有機會發生世界末日嘅,咁都冇得好講☺️同埋記住尤其是自願醫保嘅醫療啦係唔會因為你claim得多然後加你錢嘅要加只會喺呢個計劃嘅保費表加,亦都有個位就係可能你因為本身享有緊無索償嘅折扣高達八五折,如果claim過之後可能冇咗個八五折,所以你以為佢加咗你價😃呢個位要好清晰

希望幫到你啦😊
你唔使要upgrade上去半私家嘅
你可以普通房500,000內嘅嘢全部逐單claim唔係高端嗰份,咁你諗吓你高端嗰份仲繼續享有緊一啲無索償折扣
Touch Wood有咩大嘅事?其實高端嗰份你先用,萬一真係中咗某一啲嚴重嘅10幾隻嘢入邊包括埋癌症,直程連你個墊底費都唔使你比會幫你降至零。
你講得好啱呀,一定要郁晒兩份呢個問題,所以調返轉係應該高墊底費,而且保費平好多。
易衛您住院同埋手術零至500,000全包
我真係未試過有客claim唔到
講緊正常嘅病歷冇隱瞞過,亦都唔係early claim
本身有bowtie 自願醫保(靈活)
諗緊加200升級港怡plan 好 (貪佢每年一次body check)
定係加pink好 ~$120(普通房自付$80000)

同一間做晒自願加高端有冇咩缺點?
Pink等候期好似幾年

唔知有無改到
買咗點算 佢話送健康檢查 我cut咗就無 好似就4年了買咗
係 唔知有咩分別 但好似唔知點自己claim
係咪兩年送一次?
唔記得咗啦 不過話幾年無claim就送
好似改做半年
拎完免費身體檢查係咪cut得
份報告實質係俾間公司睇吓你身體狀況點
有咩所謂 唸緊轉唔轉公司
半私家房嘅話,保額一千萬左右係咪已經足夠?
我見有啲去到2千萬
一千夠哂
如果有成千萬都唔夠醫咁唯有認命啦講真
要睇細字,即係咩細項可以claim到上限幾多先有意思
個幾多千萬幾乎係毫無意義
緊係有所謂,你冇報告去到邊都係clean case
有報告就難轉,當然唔係話叫你本末倒置唔注重身體
只係講保險公司「送」嘅嘢係有好明顯目的
[member][member][member]不是,但詳情講唔到
只可以話係太陽底下無新事
都係嗰啲allerged non compliance practice
[/member][/member][/member]
尊衞正路?買左三年
呢排成日頸+頭痛,睇中醫話係頸椎有問題
如果我睇專科,醫生叫我去照mri, 但最後咩事都冇既話,自願醫保會唔會claim唔到
高端醫療本身係好嘢嚟

純粹係年紀大咗會係咁加,你afford到未ok
咩嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞