醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike

咩都包晒
普通房500萬額 係最低,相比其他保險公司
同埋好多人都話axa索償程序比較繁複
盡量唔好㨂佢啦

fwd倍衛/ bowtxx pink,都係 800萬

另外呢,都想買下,意外保係咩玩法
i mean 點樣「意外」法,唔係都係入院治療?
有啲意外保有保障入院既醫療費
有啲保障物理治療
有啲保障燒傷,斷肢
間間意外保都唔同

但一定要係(意外)引致,先至符合索償條件
仲要留意埋不保事項有啲咩
同埋相對上有啲較高危職業係不受保,同某啲職業要加保費

包得CANCER 又唔包中風咩玩法?
因為公司用開fwd ,平時見佢普通claim保險都係ai 批勁快
所以之後都買左個自願醫保
然後最近cliam公司醫療既手術胃鏡,成一個幾月先俾到錢
但都叫1take full claim 冇問東問西

其實fwd好唔好? claim 係咪每次都搞好耐?
你指邊款?
高端醫保 都包埋中風的
倍衛您(普通房)
尊衛您(半私家)
但我嘅疑問係
假設我踩板骨裂,一般醫保是否都保到?定保額冇噤高,要意外保先cover 到?
一般靈活醫保,醫幾多錢就賠幾多,視乎保障限額
有smm(額外醫療保障)果啲都幾乎保障得到哂呢類骨裂入院既費用

意外保同樣都可以保障得到運動受傷引致既骨裂/骨折
但都要睇返你果款意外保有冇保障入院醫療費用,有啲係冇的
如果本身你有買醫保,意外保同樣有乞院十醫療保障既話,呢部份就會重複浪費咗

所以如果你係本身有醫保,但又想買意外既話
可以專門搵保障 斷肢/燒傷/失明/傷殘 /物理治療/交通意外死亡賠雙倍,呢類既意外保
果陣搵專科醫生做手術,因為要book 私家既手術室,咁岩醫生係養和有幫手所以去左養和做手術
研究下先
我買左兩年半,諗緊去照腸胃鏡

諗緊pre approve 定事後claim
想問下投保幾年後做完身體檢查後係咪要向保險公司呈報返身體狀況?
完全唔需要
基本上做過手術呢啲
就算係咪同返A公司買醫保,都應該要申報,同返A公司買就更加冇得走雞啦

大事一定要報,小事都要報,以免將來俾保險公司勾返出嚟做拒賠理由

講到尾,著唔著數都係要睇下因為乜事索償過
好多冇手尾已治癒,又唔需要繼續覆診,或距今有一段唔短時間
係唔會有不保事項
我想問呢,我對於索償嘅程序完全0 idea
當我踩板仆街先,整到腳腕
我應該去醫院?私家?定點樣?
如果要轉介物理治療又點搞法?
HSBC 好似係包銷 AXA
你指有墊底費既高端醫保?

睇你有咩要求啫
如果你完全唔想有agent,想自己搞掂就bowtix
同埋bowtix會平1x%
而bowtie係得幾年既新公司,仲未收支平衡,要考慮埋呢樣嘢,雖然背後都有太陽支持

而條款太陽係好少少,例如有指定危疾豁免自付費
不過我未買過呢間,但基本上唔見有人鬧佢,應該都冇咩問題
有啲意外整親,可能係直接公立好啲
啱啱見到呢篇嘢

如果私院,到時都係拎齊醫院俾你既所有單據,例如住院記錄,檢查報告呢啲,
同要醫生填寫表格,交返哂俾保險公司就得
轉介都係咁做,果啲轉介信,任何物理治療既單據,全部send哂俾保險公司就可以
所以有時agent係有用,全部扔哂俾agent就得,乾手淨腳
醫療保險嗰啲所謂全部都保
佢哋有個條款係合理及慣常收費
即係如果佢哋覺得個收費係貴嘅,佢哋唔會claim晒俾你
利申:試過
你遇到一個太大咬既醫生
冇辦法
我同屋企人,有大事有小事
加埋claim 7次都冇事(分開三間保險公司)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞