醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
儲蓄保險,目標係儲錢同增值
現時回報同美債幾乎差不多,甚至有啲公司可以更差(留意每間保險公司既紅利實現率)
同如果早期退保,仲要有嚴重虧損呢個風險
所以儲蓄保險唔抵買

而儲蓄危疾係唔同既嘢來
通常保額係買三年既年薪
用嚟應付有大病,做唔到三年嘢,有筆錢做日常開支
如果想買100萬保額
可以50萬儲蓄危疾+50萬定期危疾
mix幾多比例,mix唔mix就睇自己既需要
其實儲蓄危疾=儲蓄保+定期危疾
目標就係用儲蓄保嘅回報去畀定期危疾嘅息

如果覺得儲蓄保唔抵買的話
唔明點解會走去買儲蓄危疾

利申 買咗定期危疾
唔反對人考慮過經濟狀況後買儲蓄保 但自己就唔會買
因為供得斷
利申定期危疾,主要係冇乜錢,有錢我會買儲蓄型
所謂供得斷其實都係睇佢表現
同你自己買一份儲蓄保冇分別
唔明你意思,兩樣野黎wor
儲蓄危疾所謂「供斷」
其實只係因為你一早已經供咗超出定期危疾嘅好多錢
然後有得靠分紅去畀返未來定期危疾嘅錢 (多數係保證回報就夠派)

萬一佢真係計錯數
其實都係會喺你儲咗筆錢入面攞錢去畀定期危疾嘅使費

你諗真啲其實同你買一份儲蓄保+一份定期有乜分別?

戴返個頭盔先 有錯請指正
有冇錯我唔知
儲蓄型條數最緊要lock 死左,定期型去到後期已經貴過儲蓄型,分分鐘未退休已經供唔起
我都有d 擔心我個份會加到幾多
其實上網買bowtie,係唔係佢健康問卷有問乜嘢就答乜嘢就得?

例如廿幾年前做過手術,無覆診廿幾年
佢問卷無問,會唔會之後claim錢時乘機話我無declare咁

廿幾年前同三十幾年前都做過手術但都係唔洗覆診
都唔知係唔係無問就唔洗答
想問買醫保要點申報,係咪要將由細到大嘅就診記錄,包括普通傷風感冒都要報?同埋我有一段時間喺國外,咁嗰啲記錄我要申請返會好麻煩,其實係咪口頭講返就得?
一撚樣
佢唔保你就唔煲你

你依刻報左,咪唔保
依刻冇保,到時都係唔保

利申:9估
兩者有相似,但一定有分別

儲蓄危疾保障疾病多過定期危疾好多
有本事病多幾次,仲可以賠償多幾次
同埋好多不同條款通常都好過定期危疾

所以mix埋買,拎返個平衡係幾好
當然買哂定期危疾都得啦,各有優劣,自行取捨
無問係唔洗答
但其實你照報,年份久遠+冇手尾跟,通常都唔會有不保事項

我都廿幾三十年前斷手打過石膏
同埋燒傷植過皮
照報咪又係冇問題

除非你個手術係特別大型,例如開腦,心臟搭橋,換器官
呢啲先可能有不保事項啫
本身公司有group insurance
想買份高端vhis
$25k墊底
諗緊fwd/bowtie
有冇人比吓comment?
10 life 個評分可以參考
兩間都可以
一定要選一個,我選fwd
傷風感冒唔洗
國外病歷都想報?真係誠實
新工冇醫療保險,想買個門診保險,便邊間好?
驚唔報佢查到會唔保
喺國外做過啲body check
話有幾個地方異常
但份報告又唔知去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞