醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
有agent
fwd
更衛您(優越版)
+
倍衛您(普通房)/尊衛您(半私家房)
50000墊
----------------------------
冇agent
bowtie
靈活基本
+
bowtie pink 50000墊
間間都話有伏 又賠唔到錢又話個pool無錢
咁到底買邊間

想買份2萬左右墊底嘅自願醫保,完全唔識揀邊間好
無病,又唔係成日睇醫生。佢地唔夠膽唔賠的
U sure? 邊有公司唔敢去拒陪㗎,如果唔係楊咁多律師做乜
白紙一張都怕唔賠(計埋家族),BB又夠大。
咁都驚真係唔使買了
睇緊醫保
匯豐 銅級(16000墊底) 5百萬/年
vs
bowtie pink 普通房(20000墊底) 800萬/年

自己公司有團體醫保,2萬墊底正常cover到,所以墊底費對我冇影響

自己睇完資料,bowtie 保費少d但保額仲大d,唔知大家對匯豐醫保有冇睇法
bow係較新既保險公司,除非你好介意
否則選bow好啲
保額大過匯豐
保費又平過匯豐好鬼多
Bow 靈活基本+pink 5萬自付
認真睇你需要,危疾for 停工下生活所需,同家庭需要...你覺得停工下對你家庭好大影響就當有筆錢比自己/家人

個人覺得,我睇醫療only, 屋企人試過因病入公立,左等右等等1x小時上房訓走廊(事實上係公立醫療負荷太大)...
所以先想小病小痛既入院借醫保比自己一個好少少既環境;啲大病有時睇情況,有啲狀況公立係好啲,因為啲危急到爆既,公立先相對有經驗...所以pink都係以防萬一,比自己多個選擇...

因為自己係公墓員,因病唔會炒我既,所以危疾需求不大,係年少無知早年比朋友水左買儲蓄危疾,講講吓都買左10年,保額好低係果時個濕勁aa左加右加啲plan 揼大個額;人大左識睇識考慮吓,cut哂其他淨番個儲蓄成份當儲錢
睇你係邊種意外保,有分好多種

有啲包入院治療,就直接入私家醫院搞

拎齊哂入院單據,同埋要俾埋果間保險公司既索償表格俾醫生填
要轉介物理治療既話,都一樣交埋轉介信俾保險公司
跌打都一樣係咁做

記住要同醫生強調係意外整親,唔係既話冇得賠
如果公司已有醫保,
咁仲需唔需要基本plan?
係,有公司醫保就唔使買基本果份,你睇返公司醫保可以保障到幾多醫療費用

買返相應墊底費既高端醫保就得
想收吓風宏利其實易唔易claim
買咗fwd陪衛你0墊底費一年四千幾 頭五年唔claim保費可以再有折 agent睇落都正路touchwood就算之後有事希望claim係正路
冇咩問題
Bowtie pink 可唔可以用黎退稅?
yes
Pink 普通房?
睇你budget
肯俾高啲當然半私家更好
保額都大啲
將來幾十年後,通漲都唔使擔心保額不足
bow 靈活基本 保費好抵玩,不過其他公司好多
而買得bow 配埋pink就方便好多,有乜事唔使分開兩間公司claim
但如果真係想搭配另一間,就倍衛您/專衛您,fwd價錢,保障,都非常之好

而cigna保費本身貴過人,佢個pool又細
再加上佢永久俾公務員85折,而非公務員要俾正價
所以一般我都唔再叫人買cigna
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞