醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
連登風向 除咗fwd同bowtie其他全部垃圾
唔係喎,連登係淨係吹奏agent好勁,冇agent就係垃圾
有咩儲蓄保係零風險。
只會低風險。。

建議客人虛報病歷仲好笑
呢個都可以入邊間保險公司嘅數👍👍😊

同客講冇Termplan賣,咁係你個agent問題。
咁其實點先叫做Soft 😂
上網搵同搵agent買價錢可能差唔多,
其實主要真係睇返個歲數,有機會上網買會平幾十蚊添。

主要係有咩事打個電話有人幫你跟。
大事小事入醫院講聲咁有啲咩可以幫到手搵醫生呀搵醫院嗰啲。

落力係因為真係想分享呢樣嘢
咁好坦白講都係自願醫保靈活計劃
大家每間公司都有自己好嘅嘢
冇一間係特別最好最好最好
因為每一間公司都係keep住因為其他公司然後做啲嘢出嚟,希望自己有啲比其他公司好嘅point

其實都係比較嘅啫同埋睇價錢同埋睇咩人跟😬😬
果班agent 踩其他公司,想賣自己公司產品啫

我兩個月前入院
cigna先賠咗八皮野俾我
兩星期左右
不知幾爽快
Fwd agent 嚟
我無入fwd數喎,你又無回應到其他points

只不過correlation係大姐

Fwd agent 同 呃人,唔老實,淨係為開單,唔跟單呢堆terms都好多時候會match到

拿,無話一定match㗎,我好相信fwd有好agent,有d會肯落力跟單,老實跟規矩開單嘅agent,只不過,根據大數原則,除非你可以證明到你係清泉,否則假設你係嗰班呃人agent本身就係一個合理而理性嘅行為

同expect買六合彩會攞去鋪草皮嘅道理一樣拿我無講過買六合彩一定會輸錢㗎

當然我哋覺得有個方法證明嘅,對你,對公司,對業界都有正面影響

你篤自己團隊d枯枝灰未得記得port上保監,不過我諗你為咗錢唔會做
我都諗緊佢/ fwd
Axa個plan都包得足
而且有搞行夠步數 保費有折
計落幾抵
但又見好似唔太多人講
Manu同aia都有唔係咁特別
本身做緊公務員 冇買任何醫保
有冇巴打買左Bowtie Pink 見佢改左180日等候期

定係跟巴打咁樣買Bowtie- 靈活計劃, 配C記 75000墊至10萬墊 高端醫保
定係Bowtie- 靈活計劃, 再加Bowtie Pink 8萬墊
或者就咁買1個Bowtie Pink 算 麻煩各位
當30歲
最好當然係前者

零墊pink 好貴
我覺得如果無agent就分開公司好d,有agent而佢可靠嘅話就allin都可以
最近發生咗啲意外
本身公立醫院排期,要等兩三個星期
去私家即刻有得做手術
好彩公司有份醫療保險
整咗十幾萬,個零禮拜就賠足

而家自己睇,公司份醫療保險都包得幾足
問題係唔知份工會唔會返一世
所以都想自己買一份醫療保險
想搵一份大約五萬蚊墊底費嘅高端醫保
盡量唔想經agent,網上買,容易claim
最好就係入醫院,擺低張醫療咭就得
想問吓大家有冇介紹?
想知
claim到
有冇人試過bowtie個免費洗牙
Top up/conversion 本身你張公司醫保先可以保埋你最近呢個病 未必一定有 可以問下hr
Axa 有張單滿足到你 唔記得咩名 一樣可以自己填表買
保險無分邊間易賠啲,多人買就Axa aia bupa manulife
點解要分兩張咁麻煩 目的係咩,想包多啲?
揀張一張過full cover既vhis 仲好啦
30左右 間間都係差唔多價
驚多病買0塾 少病買15000塾/再多啲
公務員內部唔係有保險直接合作有plan?
唔識就直接睇10life
想無人跟就唔好分單 自己搞claim/文件都麻煩
cigna係咪又上咗channel C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞