醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
上訴完都係claim唔晒
多口問句,張單最後幾錢?
記得醫院有報告個列出手術平均1-50,99%人需要俾幾多錢。根據嗰個表賠唔賠足?
上訴要提供咩?

除非醫生收好貴,其他野應該都正常數wo
醫院Breakdown
可能醫生收得貴啩我都唔知價
https://www.youtube.com/watch?v=oW66PYxx4vo

多幾個咁的客,每年加20%保費都攪唔掂
真係慘,盲腸炎排非緊急,仲要急症室醫生診斷唔到

所以醫保一定要買
係,但我覺得就算買左,都要好清楚知道咩情況去邊度
好似樓上咁,有啲野其實真係正苦好過私家
如果我咁,不明痛症,預左正苦排唔到,就直接衝私家
唔係好熟我聽人講

保險急症好似一定要經白車入,而白車又只會去最近的公立醫院。咁唔經白車去私家睇,如果最終係要做手術或留院都可以claim到,但個定義唔係急症,係claim住院啫

如唔經白車直衝私家急症,醫生睇完唔使留院唔使做手術,咁張單好似係要自己俾,claim唔到。

有D人又教白車入左公立先(排到仆街),之後拎左證明轉個頭又搭的士去睇私家,咁又好似claim得喎

呢樣我都想知,要等大佬解答
如果係投保新計劃(公司)就要重新申報曬所有野?
是的
新拍保就要申報曬所有嘢
唔關去唔去公立先事掛
急症室門診護理呢一項
你係要有手術先有得claim
如果冇後續檢查同唔使入院,係冇得claim

例如你剩係感冒/腸胃炎入到去私家門診,醫生俾幾包藥就叫你返屋企,就冇得claim
先去公立,再轉去私家都會一樣,唔會有分別

但如果醫生有同你照ct ,mri 呢啲,就有得claim

唔該曬
咁理解又好似易D。
一定攞左保險公司pre approval先穩陣

而家BOWTIE 都要半年後先生效?
8月30日開始

cigna pool太細
bowtie 驚佢執笠

其實如果真係要食標靶 一年幾百萬係咪真係肯賠

好似冇咩選擇
呢間公司啲risk management
會好嚴咁查有冇報少咗病歷
尤其是買得1-2年就cliam咁大數既人

所以愈後生愈冇病歷既人趁早買
有乜事保險公司比較難有借口拒賠

好多人奶嘢果啲人,都係五十幾六十幾歲買
報少兩三樣野真係好正常
感覺要搵原因入 點都入到
未買醫療保,建議買邊個好?自願好定傳統好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞