醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
人地賺緊你又吹風話人蝕
我見網頁咁寫有CS覆,諗住可以試下佢地
Fwd冇人講
向下賺
有冇諗過啲start up蝕錢係好正常
virtual bank 咪又係咁,Mox 都今時今日都仲蝕緊啦
如果start up可以唔蝕錢,個個都去做啦
仲未計bowtie背後有仲有sunlife
笑到仆街
你到底知唔知咩係龐氏騙局?
上連登真係9up唔使本咩?
點睇Cigna同Bupa賺緊錢 但都加價加到仆街
係咪唔應該買保險
正常人買左樓仲有儲蓄300萬
我一過長年 忙到甩轆 未得閒搞
仲未買
有冇諗過qe時代已經完結
幾多tech ipo呢1-2年上市插水
就算美國都一堆fintech水喉緊down round籌旗
依家既startup仲係蝕錢而冇viable path to profitability and ipo唔使諗住有vc投
strategic包底買有可能

美國個market大
可以吹到無限市場機遇都咁難玩
你覺得一個得香港market嘅保險公司如果冇錢賺仲會有咩人泵水

fwd自己水緊要賣資產
搞上市到唔到心水價要取消計劃就知

1299 2378有增長有盈利股價都係仆直
間接令到全條街未上市嘅保險公司收皮
幾間保險公司講賣盤/上市之類根本冇人要
一搵投資者直接一句1299有規模有盈利agency同banca都算最好個堆仲有digital capability
呢d公司憑咩個p/ev貴過1299

我唔會建議人買aia保險
因為買完就係等於做佢既盈利
但同一時間所謂startup只係靠燒股東錢爭market share之後加價賺錢
life/health個優勢就係年紀大一有pre-existing唔使諗住轉
所以搶market share跟住加價根本食住d客
health加價係睇claims experience
成熟大pool人口老化一定年年加只不過穩定
新pool咪頭幾年少人claim加得少
班友一到60睇下點
只不過保險公司除咗睇claims experience仲睇自己公司盈利
賺唔到錢出糧就算claim得少
股東一比壓力咪加

你講到vb
睇下其他post幾多講mox玩唔起
livi以前優惠多嗰陣我都用左去友和買抽濕機
後尾強迫用paylater先有

冇agent個d point我上面已經講咗
地鐵廣告網上pr曾俊華唔通唔使錢
掉返轉佢真係平不如搵條友出嚟講下咩原因蝕錢
我想知佢vonb margin幾多同埋用咩assumption當學下野點解佢個個客後生冇病都可以蝕錢

另外你講sun life
呢個post只係問個幾間而我唔係agent唔想sell
但如果樓主想買bowtie不如買sun life
sun life有隻靈活仲指定病免deductible (好似係唔該其他人check下)
再比較保費睇下差幾多
我幾年前想買保險嗰陣睇過新聞話sun life同bowtie都係平個班
係差唔多甚至只係貴少少我寧願買sun life

我冇意阻住任何人發達
只係以我經驗去分享睇法
我亦都從來唔會開post特登唱
我要唱佢冇必要間中得閒先回直接開個post都得
但如果有人覺得我係打手或者睇唔過眼我都樂意奉陪
學術交流理性分析永遠唔嫌多
差在我唔係日日得閒回
聽完樓上講,真係覺得間間保險都好伏
有冇人買完移民 , 會有咩要注意?
多謝你嘅意思...
搞到我而家都唔知買乜好...
係咪要揾broker去度一度,定係大佬你有實際組合可以介紹
Broker 一定要叫回佣,唔好益agent咁笨
高端起碼四成佣
長期儲蓄九成佣,無理由一豪子都唔回
宏利係三巨頭,AIA唔得得可以買呢間
人工如何先
呢間好似出咗名唔好claim
就算唔係真都好
成日都有自稱佢嘅廣告電話話強積金,仲幫襯佢咩
醫保舊客咪好著數
佢地病史咁多,實claim好多錢
即係邊間好
一間又騙局,另一間又claim唔到
咁舊客都係由後生冇咩病痛果時開始買起架嘛
又唔係供成世 😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞