醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
因為感覺唔想所有蛋放晒一個籃度
bow始終新d 又諗住另一個叫做有agent跟可能會方便d
先咁考慮中
都係既,雖然而家望落bowtie應該幾穩陣
但如果想小心啲
分開買都係好事
有冇理性討論邊間醫保最好?
理性討論, 就係每個人狀況唔同
有D 醫保, 保依D 多D, 又要保o個D 多D
睇你自己身體如何, 同你preferce 係點
如果你要獨立房, 咪睇下獨立房
如果你覺得好多野要驗, 咪睇下相關保幾多
如果你踢波行山, 驚斷手斷腳, 咪又睇下相關
師兄,如果bowtie 靈活升級+pink, Pink 墊底費大概幾多?🙇🏻

年紀大咗之後,點樣部署最好?🙇🏻
千奇唔好經sales買
煩到豬閪咁叫你買埋其他唔等使嘅嘢
(靈活基本)配50000pink 普通房或半私 就可以
唔使要(靈活升級)

不過咁買既話
醫療費用低時最好住普通房(5-8萬)
高時先住半私家

否則有機會要補少少錢

年紀大咗時如想慳保費,cut靈活基本
再行使一次性權利,將pink墊底降為20000就可以
感謝巴打
咁樣如果不幸發生咗大件事,咁樣我就先用pink半私家(50000自付),咁之後自付嗰50,000再claim 靈活基本? 但係靈活基本淨係可以普通房🤔
之前有人講,只係Smm需要調整因子50%。

因為自願醫保標準plan本身都無限房級別,私家房照claim。

咁所有掛自願醫保的計劃都唔可以保得差過標準plan。個金額最少都要批返標準計劃個金額。
收到🫡
不過就未必claim得足5萬,可能需要貼少少。

只係smm會有半私家既50%調整因子
其他每項實數係唔會因為住半私家而賠少咗
知道有差額,不過原本我自己諗係買一份細額(確衛你易衛你)+一份大額16k墊底(倍衛你),確保大細病都有得賠,agent都幾有心幫手計咁樣買反而仲貴過買0墊底嘅倍衛你千零蚊,見倍衛你嗰額都大所以最後直接買咗0墊底
其實 Cigna 有乜唔好?
你要試下我都唔知
你照tick嚟試一試
如果唔需要提供進一步資料
五日左右有答案
Thanksssss
我覺得係,d保障項目coverage都大
更衞您(優越版)+ 倍衛您 50000墊

好似好啲

你參考下
咁買靈活升級係咪會好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞