醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
網月上投保的話,簡簡單bowtie咁樣就得
唔囡 靈活升級

靈活基本 +pink 50000墊 普通房/半私家
咁樣住普通房就完全沒問題 ,會幾乎賠足

但買半私家的話,
靈活基本 對中小病 就有機會賠唔足頭50000
中小病有機會要貼錢少少錢出嚟
大病就一定賠得足50000

簡單嚟講
中小病就住普通房(廢事要貼少少錢)
而中至大病就半私家
網月上投保的話,簡簡單bowtie咁樣就得
好買靈活升級

靈活基本 +pink 50000墊 普通房/半私家
咁樣住普通房就完全沒問題 ,會幾乎賠足

但買半私家的話,
靈活基本 對中小病 就有機會賠唔足頭50000
中小病有機會要貼錢少少錢出嚟
大病就一定賠得足50000

簡單嚟講
中小病就住普通房(廢事要貼少少錢)
而中至大病就半私家
呢啲都幾難有人答得實你
間間公司都唔同

持續酚覆診吃藥一定會影響核保
而割咗瘜肉後,要睇痊愈程度
割咗果粒息肉化驗結果係屬於咩類型
呢啲都要提交埋報告
因為有某啲類型係比較麻煩啲的

小便忍血都一樣
要將成個求診故事
盡你最大能力詳細由頭到尾完整話俾保險公司知

等公司核保再決定

而bowtie fwd係比較嚴
你可以試下cigna,佢核保比較寛鬆,不過貴啲(除非你係公務員,有85折)
Bowtie
買咗兩年c 記,下年去照腸胃鏡試一試claim 先

我申請果時比錢買足醫健通報告
割瘜肉都已經8年前
咁係咪有機會直頭唔做我哋生意?
On
你係咪新請果個Marketing manager ? pm 我
唔會啦
8年好耐了
冇再因為呢樣野睇醫生既話
我估都大機會標準承保掛
但佢個胃一直有胃酸倒流問題, 所以都一直有keep住睇吓醫生同食藥
點解會自己唔肯定既
例如邊啲?
Lm

好似好吸引, 有冇ching 用過
咩公司咩條款先,你呢個plan睇落唔成立wor
本身有份AXA最普通嘅自願醫保 月費成三百幾

依家想轉保柏公務員大房+加多份50000墊底嘅高端醫療

請問咁樣有冇問題 同埋高端醫療嗰份揀返保柏好定其他公司
高端醫保
fwd 尊衛您 / bowtie pink
係咪cut咗啲住院現金同癌症附加啊? 果度一年都$3000
其實點解唔好買儲蓄保?
我前年買左份儲蓄危疾
供左2年, 見好多人話唔好買儲蓄保, 唔通我要斷供?
儲蓄危疾都可以呀
跟 定期危疾 mix埋買
點解儲蓄危疾又可以? 其他儲蓄保就唔OK?
點解仲要加埋 定期危疾 MIX埋買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞