醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
降墊底間間都係咁的
相反升墊底就間間都可隨時無條件升
總之 買一個靈活計劃(有smm) 再配一個大約 80000墊既高端醫保

咁你就可以放心啦,無論大中小病,全都會賠足

例如 bowtxx靈活基本+ 75000墊 cigxx靈活優越

又例如 宏x 靈活計劃 + 10000 墊 專衞x

鍾意邊間公司點樣配隨你喜歡
臨近個墊係50k定80k
專衛您 打錯1萬墊

總之靈活計劃,配高端醫保8萬至10萬墊 附近都可以
5萬太少,靈活計劃 通常都賠到 8萬至十幾萬,都可以幾乎賠得足
咩係臨近
諗緊
假設我月入係穩定地 十萬
我揾左個broker, 佢推薦 [FWD vBooster or vPrime 0 自付]計劃
咁買法比 [自願+有自付嘅醫保]會貴,
但有無話犧牲左啲咩?

0 自付計劃有無咩好處?
我都應該會揀FWD 5萬自付,我本身想揀75k-80k,最衰佢5萬再上去就10萬
比較過佢係抵D,唔好既點就係佢到六十幾歲以上加幅比其他公司高d
trust me bro

靈活計劃, 配 75000墊至10萬墊 高端醫保

仲會有咩缺點?大中小病全包哂wo
如果一般入院幾萬蚊果啲claim 靈活計劃就夠
又唔駛郁到高端醫保果邊,夠方便
有無AXA agent
有事請教,Thanks
自願醫保 標準計劃
邊間有得買?
門診方面,大部份自願醫保都只係包意外緊急門診

不如大家集思廣益下乜嘢叫做意外? 始終好似好vague咁
有definition
想問邊間有得出醫療卡唔駛自己比完錢先claim?
唔想自己俾幾十萬再慢慢claim
上年買咗C記 優越半私家病房 25000墊底
有冇咩純危疾既介紹?平平地既plan都可以
好易揀同自主揀
守康易
無限保?
B仔
Bowtie 自願醫保 (標準計畫) + FWD 倍衛您
點睇?
睇嚟你aim全部住普通房
份高端你諗住買幾多自付先
如果自付太高,可能要貼多d出嚟
同埋呢份好似係target女士,係咪話有妊娠保障
諗住幫個仔買
自付$50000
細個份有冇諗住揀靈活plan,有smm會鬆動d
細路入醫院,大多數都係傷風感冒腸胃炎個d,除咗d好rare嘅大鑊嘢
唔sure份嘢個結構,不過如果病人係傳染病,好似係焗住入私家房,要睇下forced upgrade包唔包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞