醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
fwd 員工保險claim 錢係咪慢左,之前好似電腦自動。幾粒鐘都已經claim 到

而家好似慢返?
班傻仔俾醫生呃啫,想安心應該乜手術前都攞左保險公司pre approval先
你唔夠逆向思維,間間claim cost per head都差唔多,會蝕錢因為佢定價平,由低位加上去比其他本身貴既都係平,每間保險對medical pricing既mindset都幾唔同下
靈活基本+ 50000墊最好
但80000墊都可以,不過有啲中小手術,可能要補少少錢
但唔會太多
師兄 點睇sunlife
我沒留意過呢間
不過可喺10life比較下
見佢同fwd bowtie,保費稍為高少少
同埋保額每年得500萬,終身2000萬
相比其他公司都較低

保障就差唔多
但fwd有埋 指定危疾豁免自付費,無索償折扣呢啲

你要花啲時選擇
因為我而家揀緊份保險係想要墊底費五萬蚊配返靈活份plan 見到佢半私家房價平FWD
所以想聽吓你意見
靈活 + 5萬墊半私家,好好既配搭

不過睇完都係覺得尊衛您 好過 港卓越

前者有連續2年唔claim,有10% 無索償折扣,連續5年仲有15%
無論後生定年紀大,都係尊衛較平

保額又係尊衛較高,仲要係終身無上限
至於危疾豁免自付費,就兩者都有
家中看護既日數,精神科治療,同樣尊衛嬴
同埋仲有各種唔同項目,幾乎冇一樣野尊衛您係輸

除非你有熟既agent 係做永明,否則我就一定選尊衛您
我都考慮緊咁買法,我老婆阿囡買左c高端0墊都幾甘,不過買左就算,但有公墓員plan終生85折。反而自己未買...

我發覺c記加價加得幾勁而且啲cs麻麻地,果次老婆入院我打去問消楚啲claim form,就住主診醫生一字講左好耐唔太幫到手...自己買就想試下b反正都係自己claim
0墊本身係勁貴,cigna仲要係偏貴果間,有85折都嘔返哂出嚟

而轉保都可以,但小心有過病歷,核保有不保事項,都係視乎咩病,同埋係咪完全康復冇手尾跟,
因為bowtie核保我覺得都嚴嚴地
所以c果兩份唔郁喇,係自己未買果份
bowtie核保都幾麻煩
前排有朋友去投保
俾咗最近驗尿報告
明明白血球喺正常範圍,又唔算(札界)

點知bowtie都要求我朋友去搵醫生專登寫文字報告

都痴孖筋,屬於正常範圍都要醫生信,正一發神經
係bowtie要求驗尿報告?定你個fd自己比?
純粹回報返最近做過身體檢查,根本冇異常

點知bowtie要求佢叫醫生出文字報告講呢個尿液有白血球,都唔知佢搞咩
麻煩到極點
之後佢索性另投他處
又咁講,梗係買完先做body check
我有個疑問
如果我本身有公司medi ,雖然係弱弱地嗰種
但總算有得claim
依個情況下,其實我係咪不太需要買基本?
只需直接買20000墊?
冇錯,買20000墊就得

用你公司醫保俾墊底費就可以
視乎公司醫保究竟有幾弱,弱得濟既話,要預咗出事時貼少少錢補夠20000墊
買左C記三年半私家房墊底$15000,最近check 到有瘤仔要做手術
記得一定要攞左保險公司pre approval先,批左30幾萬比我做手術,但係煩在要自己打電話問清楚步驟要點做同埋入院前叫醫生幫手寫pre approval form 先
之前c 記上左報,驚到pk
依家做完手術安心哂

有無人睇過axa 佢個plan幾靚 有500萬額一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞