醫療保險討論 (Mainly Bowtie, Cigna, FWD)

444 回覆
12 Like 15 Dislike
有咩問題
9up唔使本啦
分分鐘係agent嚟

btw, 我建議bowtie 揀"靈活"好過"基本"
性價比高啲
仲買bupa
臭哂朵啦,前排先上完一次新聞
佢哋冇嗰啲盈利性質嘅產品,長遠係比較難做,除非個pool做到好大,好似cigna bupa嘅級數,如果唔係單靠消費形式產品好難做得起

但係其他比較搵錢嘅消費形式項目,團體醫保同一般保險領域,佢哋未做得起。因為用佢團體保險嘅基本上都係貪平,你可以上網睇吓就知基本上用得佢呢種團體醫保嘅係叫做有買就算,幾萬蚊我都唔知夠睇乜

One degree佢寵物保險上面算係龍頭,得同樣係一般保險領域做咗好耐嘅男十字有得同佢玩吓
MYQL巴打你都唔知

人地ibank 上到management grade,財經台都幾出名

洗好似我咁折墮要做agent/broker
據我所知

佢目前賺錢嘅項目係樓下間coffee shop ,正回報嚟講幾好的

我之前公司喺附近 成日去買咖啡飲
點解你唔試下轉行啊? 唔試下去銀行?
見你係連登保險page都一段時間
其實自嘲緊啫

銀行嘅話啱自己玩嘅話都係private banking嗰邊會適合, 如果有一日我儲夠hnw應該都可以轉職做

我再下一步就只係可以自己開一間broker,而家已經係去到接近行業嘅源頭位,做海外客同referral business多(有人專職做轉介嗰隻比公司),間唔中咪再自己接下 case

而家就諗住再經營下個social media ,儲夠follower同like行KOL路線,之後可以傾返啲一般保險嘅 referral link呢啲幫補吓。而家係叫做保險界入面形象最良好嗰幾個平台都識我,都係叫我要經營下自己個page同開咗個網頁佢

不過我年紀話大唔大話細唔細,我都有諗過如果出去做嘅話可以再揀做啲咩,我會對做監管機構有興趣,希望讀緊嘅呢個master 會俾到多啲insight自己點樣行好

同埋我都係建議大學生第一份工真係唔好做保險,做其他工累積下唔同經驗先,如果唔係做咗其實好多嘢放唔低,就少咗闖蕩嘅機會
你太出名了

我比較好奇點樣分析保險公司,上次聽咗個大行睇中國既economist講gdp prediction話睇policy同data,佢又唔講個比重係點睇同點樣寫出嚟

呢啲唔同地產可以睇liability個d去睇

樓主我背景同你差唔多

但係我淨係諗住一份Cigna 靈活優越 $25000墊底費就算
Bowtie等左兩個月claim錢仲pending緊
有無咁廢
前排東張?唔係信諾咩?我見C 字頭
佢杯啡係ok嘅
簡單分析一下

Bowtie個pool太年輕,未來不確定性太大
Cigna業務變緊,但不一定有影響,主打高端VHIS
Bupa 中國業務撤出,香港業務不變,同樣主打高端VHIS,大部分公司嘅團體保

自己買咗bupa hero,又係首年有折,之後得返85折(一家三口投保)

30歲,折後$8500-$10000一年一個人

兩年total Claim過5次,用app影相upload,4次都係一至兩星期到帳,係有一次kick,醫生寫錯嘢,搞咗半年,但最後都claim到

冇買standard plan,一嚟公司有cover,二嚟唔覺有咩用

結論:唔好經agent買嘅都可以考慮
邊有賣保險有回佣
係你唔識
成皮野買份醫保
一家三口一年成三萬添,但claim咗50萬,我諗唔到有咩其他保險槓桿咁大

反而危疾就哂氣
危疾唔嘥氣架

中左cancer 冇人工都要生活架師兄
1. Bowtie 自願醫保 (標準計畫) + Cigna 靈活優越 ($15000/25000墊底)
2. Bowtie 自願醫保 (標準計畫) + 易衛FWD 尊衛您 ($25000/50000墊底)
3. Bowtie 自願醫保 (標準計畫) + Bowtie pink ($50000/$25000墊底)

樓主最後揀左咩組合
槓桿低,full claim難,原位癌得20-25%

如果買咗儲蓄成份仲慘,每個月比幾千蚊,保額都係得百零二百萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞