用Agoda延後付款要小心

1001 回覆
1601 Like 41 Dislike
book酒店點解唔用當地貨幣結算
我估唔到咁多人用港幣結算

啱啱發現中左伏 大家建議點拆
立即付款又冇蝕,點解要蝕外幣手續費
2024 年都嚟緊仲1.95%
咁多卡回到2% up夠cover 有突
正常去旅行訂酒店個貨幣一定同自己國家貨幣唔同
個app又會用返自己國家貨幣做default
去到確認預訂前一步都冇得再轉
配合埋頭先講嘅條款
就造就咗上面嘅慘況
幫推
一嚟agoda個網好唔清晰,出邊睇就係當地貨幣,但去到俾錢嗰刻都唔知究竟係俾咩貨幣;二嚟一般你上網買野去到俾錢嗰刻可以揀付款貨幣,但agoda唔得,要你俾咗錢先知俾幾多同埋俾咩貨幣
講真佢收多你5%保障公司利益有咩問題
好似佢入面咁寫換定做美元保證唔會好似yen跌得咁甘先
自己又唔睇清楚條款
況且你成七個月前book酒店會唔會幫你hold定間房就唔知
假設樓主出發前一個禮拜先cancel唔通酒店又硬食
一係你間酒店受歡迎到要早成七個月book
不如你講下點解要早咁多book
但好多時agoda個價會平過官價

同一日期 同一房型 唔知咩原因
agoda個匯率好閪
有book啲好遠期嘅
唔想咁早俾錢
有寫幾多號先扣數就已經算延遲付款
我會訂完再email間 酒店confirm 有冇booking order
吓,呢個又係另一個問題
佢有冇講根據咩條款唔俾你取消
用vpn 上咪得,唔通日本上agoda book 日本酒店會收你港紙咩
我用hsbc 張everymiles 簽
延後付款 價錢show jpy

係唔係已經當外幣簽帳,冇用hkd咁傷?
下次唔會再中伏
百幾蚊今次就算
當初個價又冇cap screen
佢點都係show yen
問題你如果一開始揀嗰陣唔係顯示外幣嘅話
佢其實都係幫你轉一次
上去要求用預訂當日揀立即付款嘅價格去扣數
點都唔肯嘅就轉下個客服/搵阿頭
我見Dcard啲人嘅last resort會問點解人哋有得退我冇得退
有不公同歧視之嫌
通常就會即刻幫你處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞