用Agoda延後付款要小心

1001 回覆
1601 Like 41 Dislike
間撚屌試過show HKD扣SGD
又唔洗otp
好彩credit cap啱啱好先冇中伏
可唔可以揀延後付款同時又揀到當地貨幣結算?
中過伏 好易睇錯
轉用其他平台算
等佢回贈又要幾個月
雖則所有嘢都寫晒喺條款入面
消費者都有責任去對清楚所有嘢先訂
但上面講嘅好多嘢佢都唔會係預訂過程中清楚提示消費者
等啲人中伏之後嫌麻煩由佢
再唔係有啲人從來唔對信用卡賬單,連扣多咗都唔知
而家已經習慣咗喺agoda呢d網搵酒店
然後直接去間酒店網book
一樣可以到付 / 即pay / X日之前免費cancel
唔一定
如果你有外幣卡,可以喺間酒店之前事先將貨幣設定轉做酒店嘅貨幣
然後揀延後付款,用嗰張外幣卡扣數
咁你就可以用自己唱嘅外幣找數
只要Agoda唔使做貨幣轉換,就唔會有嗰5%同埋蝕價嘅風險
可以,一開始喺主頁轉咗貨幣設定先
揀左有咩方法解決
可以免費取消點解要揀延後付款
長知識
成撚日都唔知究竟係俾咩貨幣,屌佢老母
我10月頭用左agoda訂
都有同樣情況 佢收多我4百幾蚊
我打去問佢點解會收多左
佢都有同我搞返退款

我覺得而家香港成日都好多隱藏收費唔覺唔覺咁收左你博你睇唔到/怕麻煩唔同佢講返咁

信用卡/銀行又係成日咁西
佢今次係一聽電話講完大概情況就主動提出退返嗰5%俾我
話因為見我第一次用延後付款,未必清楚了解安排
佢熟到肯定大把人都遇過呢個情況
不過我一開始唔接受呢個方案
因為我覺得自己冇睇清楚5%手續費嘅條款,要硬食好正常
但我個重點係佢冇跟琴日嘅匯率去轉換
正常人見到付款日都會理解做
唔理你一步定兩步,都係琴日去轉美金再轉港幣

點q知佢條款又寫到用邊日嘅匯率去換都得
係完全由佢決定,而且亦都唔會透露俾你知 (除非好似我咁喺電話度嘈足佢四十幾分鐘)
咁我都算,心知冇辦法追返差價
最終我接受咗個方案
之前用agoda中咗dcc
即刻cancel再轉貨幣book過
上個月去旅行都中左呢個伏,訂個時citi card有優惠但我個張debit card黎
諗住延後付款費事咁早比錢就瀨左野
佢話佢自己有間相熟既兌換公司
然後話係可能個兌換價係冇咁優惠呀
成日係度玩文字遊戲, 即係黑箱作業

我都有屌佢, 咁你100%延後付款係會貴過即時付款起碼5%
點解你唔寫清楚
你睇下人地仲用唔用延後付款?
前排去泰國中過伏

明明間野5-600蚊價位

揀延後付款 最後佢收咗我800一晚

完全唔知點黎
有得揀我都想直接上酒店網book
但你知有啲日本傳統旅館
個booking system閪到唔知點解寫冇房,平台又有
啲價錢同房型亂晒龍
日文同外語介面甚至價錢都唔同
呢個時候你就會想用返平台一了百了
中伏
book咗一月延後付款
提示大家
如果你嘅確認書入面有呢句,恭喜你中招了
你指可以揀到店付款?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞