用Agoda延後付款要小心

1001 回覆
1601 Like 41 Dislike
我下面張相就係扣數金額都一樣啊,如果咁樣係安全我就拿拿臨俾埋另外2間, 我下星期去,
頭先再搵過d酒店一係full曬一係好貴
照投訴 欺詐成份

如果佢唔取消我個5% 投訴又唔成功 咁下次唔再用 $1000毫比佢
岩岩試即俾,結果唔係間間收咩玩法
我都唔係好明,我諗係掛,定係app用hkd就會咁
要睇返原本外幣係收幾多錢,例樓主booking為例,原本係153,549 yen,但agoda收咗9000幾港紙

樓主都寫明terms 8.1入邊有
點欺詐法
最多話佢唔明顯啫
同無係唔同
但我係已經俾哂錢旅行都去埋,唔知有冇咁順攤聽日先算,thanks巴打
呢個都係上面有啲巴打話我嘅point
我自己就覺得呢5%始終條款有寫明,道理上真係要俾佢賺
所以我一開始都唔諗住同客服執着喺5%呢個位
用邊日嘅匯率去計算先至係我最唔忿氣嘅位

佢可以話訂完之後你有充足嘅時間去發現問題,然後免費取消
不過都可以試下投訴,上面已經有幾個巴打成功退錢
剛剛即pay,都比原先貴左100蚊
其實係咪其他平台都係咁?
因為佢退款好似搞好耐
之前試過係trip.combooking.com 退款搞左3個月
你呢個係香港酒店,所以酒店嘅結算貨幣係港幣?
正常外國酒店嘅話,你第一張圖裏面啲價錢會係外幣
扣多五舊水
日本酒店啊

見大家議論紛紛,真係忍唔住留個言

黎緊我12月尾去コミケ103,剛好又係用agoda訂,又係用即時付款,可以證明到2點

1.用當地貨幣係仲貴過用港幣,數學題:

6210円 $321港幣,即係匯率100円=$5.16
信用卡碌円 銀行匯率高少少,再收匯款手續費,點都唔止5.16,因為目前市價都5.12

2.即時付款係扣返碌果個數,唔會收多收少,銀行已扣$321

當初我都差少少奶野,但唸唸下錢都係要比
而且咁荀比你遲D先比?無理由
有可能你間房佢係喺支那網度拎返嚟

可以睇吓email份confirmation
有無寫係經其他agent買房
暫時好似見Agoda先有呢個問題
佢係有條款寫明呀 訂完個條款5%先係確認信講有寫

咁訂個刻唔係要提醒消費者 跟本隱藏條例

個5%都諗住毫比佢 但你話佢再用最高匯率計 唔係用我訂個日既匯率計 我就唔得啦 聽日一定打電話無限轟炸
補充:即pay係冇呢段嘢
原來我理解錯俾咗錢app裡面啲數字會變返港紙
你email係點寫?cap返我pin幅圖嗰一part出嚟睇下
Exactly譬如揀立即付款同延後付款,show出來個總價有分別,消費者已經識得自己判斷值唔值得俾5%去換2個月後先過數,而唔係收埋一句半句喺5萬字入面既條款入面是但一條clause,之後就話同左你講

岩岩試左另一間係有顯示外幣既酒店,
計番匯率佢無收多到。
但最後一間酒店好似樓上個絲打咁無得俾,
諗住取消再book
但個價都貴$400幾
放心 岩岩個客服已經串左我 話確認信有寫要加5% 無得取消

跟住仲話你可以取消訂單再訂過間房 ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞