用Agoda延後付款要小心

1001 回覆
1601 Like 41 Dislike
我個case係JPY-USD用訂房日,USD-HKD用付款日
記得用Bloomberg’s rate去計
打上去 轉頭就會退返

感謝你的來電,

通常情況下,「立即預訂,以後付款」預訂的價格會受到價格波動的影響;但是這次為表誠意,我們將兌現較低的匯率並退還差額。

多謝巴打出post提醒
取消再即刻book返個價係咪都會唔同左
如果同你最初嘅預訂日隔得愈遠
理論上個差價會越來越大,通常會越嚟越貴
剛剛cxl完張HKD結算order 再用外幣結算落多次
結果個外幣價仲平咗再加埋shopback嗰5.5%回贈,無憾囉
但係都chok咗3次先有
巴打想問下你係點樣同佢哋講?想參考下
見幫咗咁多位巴絲,今日全日嘅努力總算冇白費到
俾呢單嘢搞到個人勁攰,瞓覺先,聽日再解答疑問
屌啱啱先㩒咗延後付款
係咪取消返再落過單好啲?
AGODA訂房選擇「延後扣款」價格一樣嗎?訂房後與AGODA客服聯繫經驗分享
https://www.elsa819.com/agoda-price/
之前以為呢啲旅遊平台既酒店價大同小異,點知之前用agoda比完酒店錢之後 屎窟痕上網一睇 發覺同一房型佢貴Expedia 30%,即刻send email比佢叫做返最低價保證退差價,但原來唔係退cash 而係退啲濕鳩agoda住賞錢(唔係間間酒店可用)仲要限你幾個月內用完 同埋佢所謂VIP會員search既價好多時仲貴過自己就咁用Google search再用non membership book。

自始轉用Expedia算,頁面係就係無咁好用,但起碼唔使比佢成日撚狗
用hotels combined 或者trivago 格價先嘛
一下就agoda梗係貴啲啦
rakuten travel 出既選擇好少
jalan就好似貴Agoda少少
其實佢埋單實收貴$幾十蚊一晚,我多數以為係稅嚟
點解可以用之前唔睇條款
經其他艇仔攞房係唔會俾你知㗎
你唯一知嘅機會就係個艇仔走咗佬,然後你去到間酒店拎唔到房
Front desk 幫你去追reservation淨係搵到一張因為艇仔冇找數而取消Booking嘅單,嗰一刻你就會知
rakuten travel呢啲都會有伏

之前朋友訂溫泉旅館
rakuten travel通常係前一個星期先扣信用卡錢(當然有啲旅館會當日比錢)
佢去到旅館入去見到黑蚊蚊燈都無
再有個人行出嚟講先知間溫泉旅館裝修無開...
同埋想問下係咪一定要俾咗錢先可以打上去傾waive 5%? 我仲未俾錢有冇得預先waive?
我六年前都瀨過野,投訴都冇用
Agoda 都會
你早啲出post就好,岩岩先打完去客服處理

過幾日出發今日扣數,條友同我講agoda yen匯率係0.082
我都係今日中招,岩岩打左電話,佢話寫到明,怪自己冇睇
應該係,所以我覺得針冇2頭利
但如果即刻俾似扣yen,取消都會退返當時yen等值即港幣? 咁跌就蝕升就賺
你check下有冇得book,連鎖酒店唔係大日子基本都有
平時用booking.com,agoda太多散修修既收費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞