用Agoda延後付款要小心

1001 回覆
1601 Like 41 Dislike
但係我有歐洲trip有兩間酒店已中伏
依家揀立即付款都係會中招
咁撚豪咁撚豪咁撚豪咁撚豪
依個係DCC
charge你錢間公司唔係你本國公司(例如唔係香港)的話
你用左本國貨幣俾錢(例如港幣),有部分銀行會收你DCC,依個係銀行問題
例如DBS最出名係中DCC要俾DCC Charge,仲要直接冇回贈
晚晚都成皮嘢?
如果即時付款付hkd係咪都係會中伏?
好在又無事 佢都係扣我港紙
之前有人試過係照比5%
so cheap link pls
係,佢的確係會用返Bloomberg’s rate去計俾你
今日我研究完發現佢應該冇自己作數
不過就住佢用邊一日嘅rate嗰一part就可以出蠱惑

簡單啲嚟講,你見到日圓而家跌咗咁多,以為之前揀咗延遲付款呢個選項就可以用返而家日圓嘅低位去結算
點知其實佢係可以用預訂日至到付款日之間最閪嘅JPY-USD匯率去計數
變相你冇得受惠於日圓下跌嘅趨勢
反之,佢就可以賺中間嘅匯率差價
日圓跌得越多,佢就賺得越多
我意思係如果你揀咗延後,未到扣數日之前你都可以選擇即pay,但已經冇用,你提前俾錢都會收你5%
一開始用HKD即pay如果你計過匯率係ok咁應該冇問題
Dcard話已完成嘅單都可以退返,你可以試下
不過真係花好多時間,同埋咁多單佢應該未必退返晒俾你
maybe have
你個訂單係幾時嘅事?
會唔會係好耐之前仲用緊舊條款嘅時候?
歐洲酒店,但我用港紙比,無你果句野,係咪都係用左佢個西匯率?

外幣扣數 is safe.

HKD will + 5%
今年一月,可能舊條款都未定,唔知
以為係CBF

點知原來係5% agoda手續費 CLS
THB26,113.01會計算成HKD金額並向你扣款。

咁樣已經係中咗伏?如果係伏聽日 cancel 咗佢再 book 過
同你一樣 無樓主講果種情況 都係即pay
不過我去日本

我估可能都有啲收貴左

以後官網有reserve 都係去返官網
咁就唔會,因為你個外幣金額一早fixed死咗
重點係因為佢唔需要幫你做外幣兌換
就唔會有嗰兩個風險存在
你就可以用自己唱嘅外幣即時找數
或者用信用卡公司嘅匯率去兌換返港紙 (相信點都抵過佢呢兩個陷阱)
我都唔明點解要揀延後付款
又唔係冇得免費取消
即係住咗
我見Dcard個po有人話住咗都退得返
有時間嘅你可以試下
得一晚啫其他都係住返正常酒店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞