用Agoda延後付款要小心

1001 回覆
1601 Like 41 Dislike
即係錄音機客服,可以轉人,而且表明會搞大件事佢
呢d case send email我覺得冇乜用真係要靠喺電話轟炸佢屌柒佢,email佢坐冷氣房慢慢覆你實係俾d罐頭reply hea你
舊我都大撚把, 我搞左新先咋
我岩岩試咗總結
1.你要外幣結算要一開始簡外幣 個app最後報咩單位都係假
會轉返港紙扣
2.5%係延後附款就要扣 簡港紙同外幣都一樣
3.一開始貨幣單位楝港紙唔一定貴過外幣
4.用立即附款冇得退個隻基本上冇問題
佢咁覆你係答非所問 定唔知你問得唔好
遲啲俾 用遲啲俾個rate 好公道
問題在於 佢講就呢個服務收取一小筆費用呢度
我睇左好耐,每隻細字都睇曬,又無寫係其他agent訂

視乎你係咪用外幣debit卡
唔係嘅就睇Agoda匯率同信用卡公司匯率邊個抵啲
睇完巴打個post嬲嬲地就一次過cancel晒Agoda book嘅東京酒店
轉個頭就係樂天用晒啲coupon book 返同一間仲平過Agoda
如果你當初都對呢個價錢冇異議嘅
咁就冇問題了
Agoda 個rate 冇問題 跟Bloomberg 係5%狗西
但你要睇個rate 係現價浮動定跟好耐之前book個下
我訂開都係現價浮動
本身我book完一見到已經send email問點解無得cancel 跟住有email覆話改左取消政策但11.6前都可以免費取消 我11.5book 咁打去搞啦 屌佢老母佢話send email個個睇錯 勁撚鳩系 嘈撚左一鑊話等一個禮拜等技術部睇 最後一句話無得取消 乜鳩都無得賠
好似有唔少人以為係講緊agoda 個exchange rate 唔老實

完全唔係呢回事
如果個app顯示你要俾幾錢 你實際都係俾咁多 你情我願係ok

而家講緊個app顯示一個錢 你揀遲啲俾 結果俾app個錢貴左5-10%
屌佢,早幾日一個星期成個booking 差$500
即刻cancel rebook,慳返啲
呢個撚屌平台個所謂回水制度都係鳩嗡,乜撚野返還$xx 根本唔會有
其實booking Expedia 都係咁玩,你揀返hkd 搵房都係咁比法
我都打咗我個7年前嘅case,‘延後’呢種模式應該得酒店類先有,我都好耐冇用啦
我逢係外幣嘢都唔會睇HKD個喎,因為個rate只會有加冇減,睇完咩價再睇當日咩rate,啱就book㗎啦
我冇試過冇回贈喎,你唔追?
我五月都係咁中伏
最後經消委會投訴,agoda肯退返差價俾我
另外想問booking.com 到店付款即係點?去到比現金定去到住先至自動扣返張credit card?
巴打,請問投訴內容要點講好?
我個case係JPY-USD用3/4,USD-HKD用11/11
由於呢七個月日圓跌得勁,個差價變到好大
1. master/visa 個rate好靚的
2. 市價5.16
3. 匯款手續費1.95, 但係信用卡回贈cover返
4. 即時付款減低flexibility

結論: 用當地貨幣延遲付款
呢間嘢最識乜都唔撚話俾你知
由你一開始撳入去佢個網站到投訴嘅時候都係
係5%定5%加匯率差價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞