Samsung Galaxy 討論區 (269) One UI 6.0幾時有??

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
又提左我wo, 我用筆畫成日 hi 到 :
宜家攪攪佢先!
咁睇嚟50mp嘅汎用性高過200mp
手殘tim
我係話 200mp 影完要load一下,用50mp 就唔洗load 方便d 用
當你用s23嗰陣
tab 用家有無買office 365

覺得multitask 咁做下文書ok 嗎
up咗6.0
啲icon好似大隻咗啲?
animation好似順咗啲
新字體都OK但原裝個隻係咪叫Samsung sans?
1. up 左6粒電用量如何?
2. 用緊nova launcher係咪無乜分別?
更新完
圖示預設顏色係白色
點樣可以好似你咁轉顏色 ?
熄咗color pallete 佢就得
係good lock > theme park > 3 dot > change color platte
最易可以轉到一個色,如果有心機可以去 theme park > quick planel個到可以轉到好多位!

privacy setting多咗好多野

可以turn on auto blocker

裡面仲有machine learning settings (聲稱資料唔會send出去google or samsung),唔啱用就熄咗佢
s20完成歷史使命
s22ultra係咪無
auto blocker入面有個block usb send command 幾有用,之後話用d 尿袋都有機會拎到你電話d野,開左呢個夠哂安全!
app icon變到勁大有冇得搞?
goodlock themepark裡面轉icon size
睇完片先知原來相簿有隱藏功能 ,不過6.0又多左啲野
原本預設嗰隻字體叫 Roboto,Roboto 同時係 Android 嘅預設字體

Samsung 其實曾經整過兩隻字體,本來打算取代成為預設字體,包括 2015 年嘅 Samsung Sans,同埋 2016 年嘅 Samsung One,Samsung One 仲要攞埋 2017 年 iF Design Awards

但呢兩隻字體,唔知咩原因,整完都無成為預設字體,淨係得 Samsun Sans 有放上架,畀人手動下載

Samsung One 就變咗淨係 Samsung 產品包裝或者宣傳品內文用嘅字體

順帶一題,Samsung 產品名用嗰隻粗粗地好圓嘅字體叫 Samsung Sharp
好似順左咁?
唔係話 an 14可以好似ios咁限制app 睇相權限去某啲指定圖或folder?搵唔到
我都覺得係
尤其share 功能明顯順咗
呢個點撳出嚟?
上一代應該冇咁快吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞