[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答3

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
其實仲有冇人 想問問題
等到報名期開始咗, 呢個post應該就會活躍, 到時就大把問題, 而家點會有
I mean我想問問題
問啦
我想問養和讀既話 睇新聞有一皮生活費 係咪一定批足 過程繁唔繁複
我最近先決定想讀nurse 資格淨係夠讀en 而家先報好驚唔收
一皮就冇咁多 應該八千幾? 詳細等有讀養和嘅巴絲講
你拎佢生活費條件係畢業後要係佢間醫院做 簽約(前提係養和肯請你)
如果你成績太差/樣都係比較衰 未必請返
但養和收得 應該都可以搏一搏HA RN 養和收分都唔低 坐低都要16分
不如搏下HA RN 只要你夠運 咁啱抽中你in+收
多謝絲咁有心覆我
我其實岩岩讀完asso 想轉讀nurse 我冇science 底..所以打算讀en 而家打算報仁安同養和en course先 ha可能都會試下 唔該絲打
如果asso 養和大多偏向請有讀過相關科
仁安好多人都話唔好 唔知點解 可能用中文讀?
btw in法國醫院 we trust
冇science底都收 只要你sister睇得你順眼

I mean我想問問題
問啦
我想問養和讀既話 睇新聞有一皮生活費 係咪一定批足 過程繁唔繁複
我最近先決定想讀nurse 資格淨係夠讀en 而家先報好驚唔收
一皮就冇咁多 應該八千幾? 詳細等有讀養和嘅巴絲講
你拎佢生活費條件係畢業後要係佢間醫院做 簽約(前提係養和肯請你)
如果你成績太差/樣都係比較衰 未必請返
但養和收得 應該都可以搏一搏HA RN 養和收分都唔低 坐低都要16分
不如搏下HA RN 只要你夠運 咁啱抽中你in+收

因為佢地好撚有錢
想問下nursing school係咪真係冇seem break 冇其他假放?
唔係無,係極短,去個短途旅行都無咗
我有個nursing school fd就係咁
追左post 1 但有地方唔明 想問下ha學費2萬8有冇得攞關窿 或者學校入面有冇資助?
無學校資助
有grantloan有non-mean
請問今年nursing school幾時開始報名同截止日期係幾時?
想問吓外國文科u grad 係咪機會微啲?22歲
好 今年返黎再報過
想問下係咪多數出ward考唔俾著冷衫?
因為我好怕凍 好驚凍親
24歲報EN會唔會太遲
個陣DSE 得13分
唉唔知點算好
而家讀緊hs year 1,黎緊出第一次placement,但係覺得自己係asso學到既skills唔多,冇乜機會成日練,而且要讀埋曬啲唔關事既野(eg ict, stat...),好擔心自己第時入番u grad左之後出黎都係烚下烚下咁。。。。。。。

所以唔知好唔好報ha nursing school,quit 左asso佢,因為始終係護校啲skills會跟得貼啲多啲練,咁做野就可以獨立啲快啲上手

自問有8成機會上番u,就係唔知應該入番u好定報nursing school好

求指點,感激不盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞