[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答3

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
疊埋心水投入sister的懷抱
出年至開學 咁依家做乜好
想問下咁多位讀法國定讀東華RN year 1好?

東華啦始終係RN喎

我就不了 已經唔再諗護士嘅野

點解啊巴打

小澤巴 唔好咁灰
發覺仲未有call 照計68班開始好多人reject唔讀(因為出年至開)
仲報咗啲咩 巴打

我入左建築學 發覺冇call就唔會再諗讀護士了

UGC 建築學 唔係都收幾高下咩

Poly hd咋

poly hd想當年dse jupas我都放咗 佢唔收 巴打 祝發覺相見

Ha en連in都冇得in,對護理行業完全失去信心了

東華啦始終係RN喎

rn = 5年讀完有degree喺手
法國=2+4年(起碼)先升到上rn
有無人今日in ha en有問考官幾時放offer?
HA rn 2nd round offer唔係email通知咩
我下晝係香港境外
宜家先返香港
雖然呢round機會唔大 但係始終試都試唔到
正常係先打電話再出email
兩步都做齊

ok 都安樂D
兩步都做齊

ok 都安樂D

有無興趣一齊搏盡?
大家互相支持😭
OU Yr gen nurs RN

我en仔咋
大家加油
兩步都做齊

ok 都安樂D

有無興趣一齊搏盡?
大家互相支持😭

係咪sssdp?係嘅ou仲好啦
其實Ou唔差又直接有degree
School 出到嚟好大機會都係ou讀top up degree
同Staff再追degree都辛苦
加油
7月尾apply中大浸會en
今日先收到interview email
兩步都做齊

ok 都安樂D

有無興趣一齊搏盡?
大家互相支持😭

係咪sssdp?係嘅ou仲好啦
其實Ou唔差又直接有degree
School 出到嚟好大機會都係ou讀top up degree
同Staff再追degree都辛苦
加油

係...
你介唔介意留tg / 我留tg
我有幾個ha 問題想問問你?

可以嗎?

無問題 Tg: rbnsss
有無巴打今日見ou en 2點果轉?

東華啦始終係RN喎

多謝你地解答我

其實我仲考慮緊
一來學費貴
二來又驚好難讀唔上

有無人知東華其實好唔好/難唔難?

東華啦始終係RN喎

多謝你地解答我

其實我仲考慮緊
一來學費貴
二來又驚好難讀唔上

其實筆錢只係早用同遲用嘅分別
en coverse rn嘅course都要十幾萬
法國兩年都14萬啦 如果我冇記錯
宜家林鄭仲派左4萬蚊資助俾你地讀自資 都算係咁啦

東華啦始終係RN喎

多謝你地解答我

其實我仲考慮緊
一來學費貴
二來又驚好難讀唔上

其實筆錢只係早用同遲用嘅分別
en converse rn嘅course都要十幾萬
法國兩年都14萬啦 如果我冇記錯
宜家林鄭仲派左4萬蚊資助俾你地讀自資 都算係咁啦

東華啦始終係RN喎

多謝你地解答我

其實我仲考慮緊
一來學費貴
二來又驚好難讀唔上

其實大矛盾黎 :twc vs 法國

因為twc今年有第一批畢業生,你擔心上官網睇睇有無就業報告。

或者你問問其他sch SN, 睇睇其他人對twc SN大概評價。

行內唔清楚下,Twc暫時真係得一個好處,RN牌。

而法國條路就會好辛苦。
EN -> RN(hd) -> RN(PT degree)
每一次升職都需要面試。

每一次面試前面試後既心理壓力你今年都經歷過,你想升職到RN仲要經歷多至少兩次前後壓力。
仲未計唔係EN畢業就馬上駁到RN(hd),年齡增長同時會加重每一次心理壓力,同時降低壓力承擔能力。

你真心要好好諗清楚!

多謝你咁仔細解答我
兩步都做齊

ok 都安樂D

有無興趣一齊搏盡?
大家互相支持😭

我en仔咋
大家加油

咁仲好啦
大家無成績上衝突!可以真心支持大家!
有無興趣tg想搵戰友互相鼓勵

唔喇 驚自爆,有緣就會係ou見到面
雖然我地未來散落係醫護界唔同地方唔同崗位,但都係有同一個使命
養和offer派哂未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞