以巴戰爭打咗3日了

609 回覆
9 Like 74 Dislike
利申唔係要支持巴勒斯坦啲恐怖行為 唔係歷史專家 有錯請指正

唔明點解係當地分地 係由其他無咁直接影響到嘅國家決定 而唔係睇重係當地附近居住緊嘅人嘅意見?
唔理佢地意見夾硬要係個到立以色列國 唔係就係造成咁多年紛爭嘅起因?
人地而家咪搶緊囉你仲想點
點樣唔正經?
自己睇唔明就唔正經
睇返#81啦弱智
鳩up當秘笈
斷章取義就話以色列侵吞
我唔理,巴基斯坦人冇得住就係最慘
如果用香港做例子,清朝等於當年放棄巴勒斯坦嘅Ottoman,而英國依然係做返暫管國嘅角色,咁就係支国好似阿拉伯國家咁無遵從國際條約《中英聯合聲明》而導致香港今日嘅亂局出現
你咁鍾意講歷史唔搵返由以時開始嘅自古以來香港先俾所謂「中國」朝代入侵霸咗?
駁唔到就喺到柒
二戰勝利者話事囉,韓國夠俾美蘇兩國影響啦,唔通當年當地人想分裂咩
幫佢答,嫌佢廢
冇咩點
睇戲姐
誰大誰惡誰正確! 民主就係拳頭大就話事。
唔跟連登主流你一定你5毛
呢度係連登
唔存在討論空間
因為當年英國佬仆街囉,搞到聯合國無一個完美嘅解決方案
英國同時應承猶太人同阿拉伯人喺而家撻地立國,但打勝仗就即刻走數
人地猶太人一路真金白銀同巴勒斯坦啲阿拉伯地主買地,啲阿拉伯地主收完錢之後就覺得猶太人講民主自由會教壞佢地啲農奴,所以要搧動巴勒斯坦阿拉伯人殺猶太人
願賭服輸啦,賭得自然有代價,冇得話到時輸左講未輸之前啲錢係我既。
你話世界無變過喎. 個世界得你自己同香港人?
第一耶路撒冷一路都係阿拉伯人聖城,佢哋一路都無放棄過

第二,嗰度本身阿拉伯人已經住左幾百年,係俾猶太人搶左都係近70幾年既事

第三,猶太人建國後一路都欺壓開阿拉伯人,阿拉伯人報復有咩問

第四,猶太人咪又係搶返嚟?有咩資格阻止人拎返?
真相
1917年—1948年間,大量猶太人湧入巴勒斯坦,這使得巴勒斯坦人與以色列人的衝突開始激烈化。

前因後果都係呢句入面,當期時猶太人已經係‘附近居住緊嘅人’
ottoman=突厥
你當咗信伊斯蘭教就係阿拉伯人
痴撚線 所以中国人用錢周圍買樓買地
等於遲下全世界都屬於佢地?
猶太人喺公元前千幾年已經定居喺今日嘅巴勒斯坦地區,去到公元一世紀先俾當時嘅羅馬帝國驅逐流散到歐洲各地

關巴靳斯坦人咩事
首先,所謂「漢人」而且邊有試過喺東突厥建立有效統治?
反而維吾爾人(加埋嗰堆游牧民族)就管咗嗰度千幾二千年

但係猶太人起碼二千幾年前已經實際管過以色列,同埋視耶路撒冷為聖城(aka 不可分割的一部分)

然後,以色列人幾時有強迫巴勒躝癱人改信猶太教?然後又無集中營又盛,甚至乎而家空襲都會先警告平民離開,呢點同中國人邊同?
咁咪比翻土著囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞