以巴戰爭打咗3日了

609 回覆
9 Like 74 Dislike
本身猶太人都無所謂,係啲阿拉伯人恰鳩猶太人,再加上二戰,猶太人先決心建國,但就算建國,以色列人本身都唔係諗住霸晒
兩邊都唔撐,但以色列都仁至義盡當年拳頭大中東戰爭打爆晒阿拉伯,基本上都可以滅左巴勒斯坦,仲俾塊地你住,而家就日日想咬返你春袋,早知一早滅鳩左你班柒頭好過
支畜藍毛:中國唔計
1939年有400,000猶太人喺巴勒斯坦
同時有幾百萬阿拉伯人喺巴勒斯坦
我唔知英國佬當年點水班阿拉伯人 你叫佢地搵返英國人追數
但本身塊地都有猶太人住緊
聯合國按個陣情況分分得都好公平 都冇必要理英國人以前講咩
你阿拉伯人唔滿意要曬其實冇問題 你咪打
但連輸幾次自己柒
點樣恰鳩猶太人有無例子
邊條法律寫明中國侵犯香港人人權就無權管香港?
所以佢地咪打咗幾十年
英國開空頭支票搞到中東咁亂
阿拉伯人想攞返英國承諾嘅土地
唔夠打就係另一回事
希伯倫大屠殺殺左幾十個猶太人算唔算
人地就自己落場打,連登仔成日話要光復但唔敢
幾百萬阿拉伯人?
唔製造下一代咪唔無辜囉
1) 猶太人本身都唔係住係巴勒斯坦地區 猶太人aka希伯來人 係摩西帶領下由埃及出逃去佢地所謂嘅應許之地 詳情可以睇舊約出埃及記 猶太人從來都唔係巴勒斯坦地區嘅原住民

3) 所謂聯合國181表決只係睇美蘇嘅利益 阿拉伯國家本身反共 所以蘇聯支持以色列 另外阿拉伯國家本身亦親英 美國想加強自身係中東影響力所以都偏向支持以色列

政治邊有非黑即白 大家都係屎
食花生咪算 唔洗take side
又係英國個pk搞事

1948年5月14日,在巴勒斯坦地區的猶太人宣佈以色列建國。第二天,英國宣佈結束在巴勒斯坦的託管。

根本英狗就係喜歡製造地區矛盾
根本就唔關英國人有冇應承過事
就算冇應承過你估唔會爭 同猶太人搭膊頭?
邊有幾年, 俄入侵烏克蘭🇺🇦2022年3月開始嘅
入侵克里米亞已經係
1948約旦打左東耶路撒冷返黎 趕走左原本猶太人
1956約旦起左個阿拉伯社區 但要比租約旦先繼續住得
1967 六日戰爭輸左 以色列拎返塊地 趕唔到阿拉伯人走 只可以繼續收租
2001 地主搵左另一個組織黎收地 用法律途徑黎要求阿拉伯人走
2008 以色列地方政府判阿拉伯人可以繼續住但要比租 但呢個時候反口 唔比租但要一直住

如果我有野漏可以補充

其實純粹釘子戶同收數公司既衝突只係升左上國際層面變左政治衝突
歷史邊有如果
而家嘅論點全部有根有據,唔係假設
所以咪求仁得仁
俾人打柒

以色列喺科研上貢獻點都大過香港,香港二十年仲停留喺“講”發展科研

除以色列外班中東佬就真係生番啦
講歷史幾千年歷史咁複雜
真係兩邊都有資格話個到係佢哋屋企
你歷史剩係由1914年開始計就另計
當年大家開心share就最好
咁依家要贏家拎曬鬥拳頭大
輸咗唔同你講返道理都係求仁得仁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞